Experimentele medicijnen sneller bij de patiënt krijgen, vorige week werd er een nieuwe samenwerking tussen ziekenhuizen en farmaceuten gelanceerd om dit voor elkaar te krijgen. Maar is dit op lange termijn een oplossing?
Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen was er in de uitzending van Brandpunt duidelijk over: dit nieuwe plan zal er niet voor zorgen dat alle patiënten de medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Op den duur zorgt het er zelfs voor dat de kosten voor de zorg de pan uit rijzen.
“Een van de oplossingen waaraan gedacht wordt, is om een drempelwaarde in te voeren", zegt Buijsen. In
Engeland worden nieuwe geneesmiddelen alleen toegestaan wanneer zij per gewonnen levensjaar maximaal 32.000 euro kosten. Alles daarboven wordt niet vergoed. Buijsen beaamt dat dat keihard is voor mensen die dure medicijnen nodig hebben. “Maar, er is nooit genoeg noodzakelijke zorg voor iedereen. Er zijn altijd mensen, die niet zullen krijgen wat zij daadwerkelijk nodig hebben. Op deze manier ben je er gewoon open en eerlijk in.”
"Slechts 10 procent van de ziekenhuizen doet mee met het nieuwe plan"
De organisatie Inspire To Live, die de belangen van patiënten behartigt, heeft kritiek op het nieuwe plan. "Dit zorgt er niet voor dat alle patiënten de medicijnen krijgen waar ze recht op hebben", zegt Peter Kapitein. "Slechts tien procent van de Nederlandse ziekenhuizen doet mee, het gaat niet op voor alle nieuwe medicijnen en ook niet voor alle patiënten."
De presentatie was in handen van
Aart Zeeman,
Fons de Poel,
Sven Kockelmann,
Wouter Kurpershoek,
Eva Jinek,
Liesbeth Staats,
Sacha de Boer en Henk van der AAa. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel Een extra levensjaar mag 32.000 euro kosten werd uitgezonden op dinsdag 17 mei door KRO-NCRV.