Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Blauw Bloed - Een vooruitblik op het staatsbezoek aan Japan

Een vooruitblik op het staatsbezoek aan Japan

Blauw Bloed

25-10-2014

| 2916 x bekeken | 0 reacties
5
Komende week gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek naar Japan. Samen met Jaap Rost Onnes, voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam, blikken we vooruit op deze reis. Wat betekent dit bezoek voor de relatie tussen beide landen? Waarin verschillen de monarchiëen van het Japanse keizerrijk en het Nederlandse koninkrijk van elkaar?

In een reportage gaan we ook in op de verschillen in protocol tussen de twee landen, en op de strenge hofetiquette in Japan. De directeur van het Japanmuseum, Kris Schiermeier, vertelt over de regels en de geschiedenis van het protocol.

Prinses Beatrix bezocht donderdag in Amsterdam de tentoontstelling Magisch Afrika. Daar zijn in De Nieuwe Kerk maskers en beelden uit Ivoorkust te zien. Tijdens de opening brengt dansgroep TaM TaM IvoirE een traditionele maskerdans uit Ivoorkust. Prinses Beatrix krijgt vervolgens een rondleiding over de tentoonstelling.

Ook aandacht voor de drie nieuwe koningen van Europa. Koning Willem-Alexander, koning Filip van België en koning Felipe van Spanje zitten allemaal sinds kort op de troon. Hoe doen ze het en waarin verschillen ze van elkaar? De Belgische royaltydeskundige Britte Balfoort gaat in op de stijl van de drie vorsten.

Deze week overleed modeontwerper Oscar de la Renta. Hij kleedde veel bekende Hollywood sterren en ook veel royals, waaronder koningin Máxima. De la Rentastond bekend om zijn elegante ontwerpen en luxe avondkleding met een vrouwelijke uitstraling. Wat droegen de Europese royals van hem?

En binnenkort komt er een uniek toneelstuk op de planken. Het gaat over koningin Juliana die samen met vriendinnen eind jaren vijftig een toneelspel opvoerde dat speciaal voor hen door Annie M.G.Schmidt was geschreven. Dat stuk wordt nu weer opgevoerd, door bekende Nederlandse acteurs. Het is dus een toneelstuk over een toneelstuk. Blauw Bloed gingen kijken bij de repetities.

De presentatie was in handen van Jeroen Snel. Deze uitzending van het programma Blauw Bloed met de titel Een vooruitblik op het staatsbezoek aan Japan werd uitgezonden op zaterdag 25 oktober door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie