Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Blauw Bloed - De geschiedenis van de Spaanse vorstelijke familie

De geschiedenis van de Spaanse vorstelijke familie

Blauw Bloed

4-10-2014

| 2921 x bekeken | 0 reacties
5
Een exclusief interview met prinses Maria Teresa van Bourbon- Parma. Jeroen Snel spreekt de tante van prins Carlos in haar woonplaats Parijs. Zij heeft deze week een boek gepubliceerd over de geschiedenis van haar familie. Samen met haar broer, prins Carlos-Hugo, streed ze voor democratisering van Spanje, toen daar dictator Franco aan de macht was. Ook haar toenmalige schoonzus, prinses Irene, deed volop mee. De inmiddels 81 jarige prinses Maria Teresa is actief betrokken bij het leven van haar neven prins Carlos en prins Jaime en haar nichtjes prinses Margarita en prinses Carolina. Ze spreekt in Blauw Bloed uitgebreid over de geschiedenis van haar vorstelijke familie.

Koningin Maxima was bij de opening van een van de meest markante nieuwe gebouwen van Rotterdam: de Markthal. Deze overdekte markt in de vorm van een hoefijzer is uniek, met een versmarkt, horeca en woningen onder één dak. In andere Europese steden zijn dit soort markthallen al langer te vinden. De vorstin opende het officieel door symbolisch een pompoen op een weegschaal te leggen en kreeg daarna een rondleiding door het gebouw.

Deze week kwamen de memoires uit van Dickie Arbiter, jarenlang de perschef van Buckingham Palace. Hij heeft de Britse royals van nabij meegemaakt. In het boek licht hij een tipje van de sluier op van hoe het is om met koningin Elizabeth, prinses Diana en prins Charles om te gaan. Bij veel schandalen, zoals de affaire met Camilla en de scheiding van Charles en Diana zat Arbiter op de eerste rij. Hij spreekt met Blauw Bloed over zijn ervaringen op het paleis.

Voor veel prinsessen en vorstinnen is het net zo'n uitdaging als voor de meeste vrouwen: Hoe lang of kort mag de jurk of rok zijn die ze dragen? Modekenner en stylist Bodo Breg geeft aan wat goed staat bij de royals en welke roklengte niet voor herhaling vatbaar is.

Prins Pieter Christiaan rende afgelopen weekend de marathon in Berlijn. En vestigde daarbij een nieuw persoonlijk record. De prins deed mee voor het goede doel en dat is in zijn geval een organisatie waar hij zich al jaren voor inzet: Laureus. Zij willen via sport maatschappelijke problemen aanpakken. En dat doen ze door sportprojecten te ondersteunen in verschillende plaatsen. In Berlijn bezocht prins Pieter Christiaan een boksproject van Laureus.

Koning Willem-Alexander kreeg deze week als eerste de 'Bijbel in gewone taal' uitgereikt. In deze nieuwste Bijbelvertaling staan korte zinnen en is de tekst gericht op begrijpelijkheid. Een aantal bekende woorden zijn vervangen, zoals: het woord 'ark' (van Noach) is nu 'boot'. En 'kribbe' (waar Christus in lag) is 'voederbak'. Tijdens de presentatie in Den Haag werd op allerlei manieren doorgegeven hoe de Bijbel in Gewone Taal klinkt. Diverse passages werden voorgelezen, en met muziek en theater kwamen bijbelverhalen dichtbij.

De presentatie was in handen van Jeroen Snel. Deze uitzending van het programma Blauw Bloed met de titel De geschiedenis van de Spaanse vorstelijke familie werd uitgezonden op zaterdag 4 oktober door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie