De huizenmarkt is al tijden overbelast en er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Het ziet er ook niet naar uit dat de woningnood in Nederland op korte termijn kan worden opgelost. Vooral starters, maar ook mensen met een modaal inkomen, hebben grote moeite om een betaalbaar huis te kopen. Steeds meer mensen zoeken daarom hun eigen creatieve weg om zelf een huis te bouwen. Vaak met minimale middelen en zo duurzaam mogelijk. We volgden de afgelopen jaren twee stellen die hun eigen huis op eigen wijze vormgeven.
Jorn en Anneloes bouwen voor slechts 5.000 euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis van recyclemateriaal. Een huis van afgedankte kantoorunits, van leem en stro, met tweedehands spullen en veel innovatieve toepassingen. Een uitdagend experiment, ook voor hun kinderen Sofie en Tao, omdat de bouwvergunning constant als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Mogen ze hun huis ook echt gaan bewonen?
Paulien en Carlo bouwen een tiny house in de wijk Minitopia in Den Bosch. Op een oude milieustraat van de gemeente verrijst een experimenteel duurzaam wijkje met zelfontworpen en zelfgebouwde tiny houses, die er maximaal vijf jaar mogen staan. Paulien en Carlo willen in drie maanden tijd een zogenaamde kaswoning neerzetten voor slechts 25.000 euro. Gaat ze dit lukken?
De presentatie was in handen van
Alain Caron,
Sharon de Miranda,
Ramon Brugman,
Eva van de Ven,
Martin Stuger en
Marieke Schatteleijn. Deze uitzending van het programma Binnenste Buiten met de titel BinnensteBuiten Special: Het nieuwe wonen werd uitgezonden op donderdag 2 januari door KRO-NCRV.