Uitzending
Andere Tijden - Bomans: humeurige humorist

Bomans: humeurige humorist

Andere Tijden

27-10-2013

| 2037 x bekeken | 1 reacties
6
In de loop van zijn carrière doet schrijver en televisie-persoonlijkheid Godfried Bomans steeds meer afstand van zijn welbekende ironie en slaat een serieuzer pad in. Daarover vertellen in deze aflevering Ineke Swanevelt (vriendin), Wouter van Dieren (regisseur NCRV), Gé Vaartjes (biograaf) en Paul Witteman, die hem als jongen voor de schoolkrant interviewde. Een journalistiek debuut dat een verwoestende uitwerking had op Bomans’ humeur. Tijdens de actie ‘Nederland leest’ krijgen leden van de Openbare Bibliotheek in de maand november het boek “Erik of het klein insectenboek” cadeau. De auteur, Godfried Bomans, zou dit jaar honderd zijn geworden. Andere Tijden, zondag 27 oktober om 21:20 op Ned.2.

Meest gelezen schrijver
Schrijver, columnist, televisiepersoonlijkheid; de in 1913 geboren Godfried Bomans is van vele markten thuis. Zijn eerste roman “Erik, Of Het Klein Insectenboek” (1940), schrijft hij in zijn studententijd. Het wordt meteen een succes. Maar vooral met zijn strip “Pa Pinkelman en Tante Pollewop” in de Volkskrant wordt hij ongekend populair. Hij is jarenlang de meest gelezen schrijver van Nederland.

Het geschreven oeuvre van Bomans is omvangrijk; hij heeft meer dan zestig boektitels op zijn naam staan. Dat komt mede door handig hergebruik. Veel krantencolumns van Bomans worden later in boekvorm op de markt gebracht, zoals ‘Noten Kraken’ uit 1960. Ook een aantal van zijn televisieprogramma’s wordt ook in boekvorm uitgebracht. De televisieserie “Met Bomans De Wereld Rond” (NCRV, 1968/ 69), wordt óók een boek. Het programma “Bomans Over Vlaanderen” (KRO, 1972) is eveneens tot boek verwerkt. Regisseur Wouter van Dieren: ‘Hij werd een schrijver wiens boeken op televisie kwamen en wiens Tv-programma’s boeken werden. Dat was geheel nieuw.’

De presentatie was in handen van Hans Goedkoop. Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Bomans: humeurige humorist werd uitgezonden op zondag 27 oktober door de VPRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie