Vertellers
Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en voormalig
Amerika-correspondent
Eelco Bosch van Rosenthal schetsen een beeld van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. Het duo duikt op serieuze én ludieke wijze in de historie van ons koninkrijk.
Suriname werd in 1975 onafhankelijk, maar pas sinds kort zijn de inwoners van het land ook actief zelf bezig met hun geschiedenis. Er is een groeiende belangstelling onder Surinamers voor de eigen geschiedenis. Het 'zwarte' perspectief op het verleden wordt te vaak gemist. Met de faculteit geschiedenis op de Anton de Kom Universiteit van
Suriname wordt met de Surinaamse geschiedschrijving een begin gemaakt. Een onderdeel daarvan is het vastleggen van de 'oral history', de verhalen die met name de Afro-Surinamers elkaar al honderden jaren vertellen, een rijke bron.
Eelco Bosch van Rosenthal reist naar
Suriname en gaat mee de binnenlanden in om een verhaal vast te leggen. Hij bezoekt onder meer een plantage en spreekt met de vice-president tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij.
Waldemar Torenstra is in Nederland en spreekt onder anderen met Glenn de Randamie (Typhoon) over zijn Surinaamse roots en de manier waarop Nederland met het slavernijverleden omgaat.
De presentatie was in handen van
Eelco Bosch van Rosenthal en
Waldemar Torenstra. Deze uitzending met de titel NOS Het koninkrijk:
Suriname werd uitgezonden op zondag 12 juli.