Uitzending
Pauw & Witteman - 25-3-2008

25-3-2008

Pauw & Witteman

1729 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Nicolien Sauerbreij, Francine Houben, Ruud Smeehuijzen en Wim Jansen

Nicolien Sauerbreij
Als tweejarige stond Sauerbreij voor het eerst op de lange latten. De peuter werd daartoe aangemoedigd door haar vader, een skileraar. Op een zelf geknutseld snowboard zette Sauerbreij op haar twaalfde haar eerste schreden in de boardsport. Fabrikanten maakten indertijd nog geen snowboards in kindermaten. Twee jaar deed ze mee aan het jeugd-WK en werd vierde. Vanaf haar achttiende doet ze fulltime mee aan het wereldbekercircuit. Het afgelopen seizoen maakte ze klapper op klapper en won uiteindelijk de WorldCup Snowboard Allround. Nicolien Sauerbrij uit De Hoef, een gehucht in de Utrechtse polder, mag zichzelf de beste snowboardster ter wereld noemen.

Francine Houben
Onlangs werd architecte Francine Houben door minister Van der Hoeven (Economische Zaken) gekozen tot 'Zakenvrouw van het Jaar 2008'. Bij de uitreiking van deze prijs vertelde de minister "de zakenvrouw van het jaar is niet alleen professioneel een kanjer met een zeer goed bedrijf". Van der Hoeven noemde Houben een "rolmodel en inspiratiebron". Zij richtte aan het begin van haar carrière architectenbureau Mecanoo op en verwierf zich een toppositie in een door mannen gedomineerde wereld. Houben ontwierp onder andere scholen, musea, woonhuizen, wolkenkrabbers en in haar ontwerpen probeert zij "maatschappelijke, technische, speelse en humane aspecten in één oplossing te vervlechten", aldus het CV op de website van Mecanoo. Momenteel werkt ze onder meer aan het Nationaal Historisch Museum dat in Arnhem zal verrijzen. Naast haar werk als architect, bekleedt Houben talloze nevenfuncties. Zo is zij sinds 2007 Visiting Professor aan Harvard University.

Ruud Smeehuijzen
Timo, de zoon van Ruud Smeehuijzen, kwam vorig jaar juni in Afghanistan om het leven. De 20-jarige soldaat sneuvelde bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan waar zo'n 1200 Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Bij de aanslag kwamen ook negen Afghaanse schoolkinderen om het leven. Waar Ruud Smeehuijzen en zijn ex-vrouw veel steun krijgen bij het verwerken van hun verlies, werden de Afghaanse ouders aan hun lot overgelaten. Smeehuijzen wilde na de aanslag direct naar de plak des onheils, maar dat vond Defensie te gevaarlijk. Via het Provinciaal Reconstructieteam kwam de vader van Timo vervolgens in contact met Save the Children. Die hulporganisatie is lokaal bezig met het opbouwen van het onderwijs. Smeehuijzen zet zich sindsdien in naam van zijn zoon in voor de bouw van een meisjesschool in Tarin Kowt.

Wim Jansen
De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil dat de subsidie aan de Wereldomroep wordt stopgezet. Bij Geert Wilders en consorten is een film van de Wereldomroep over 'Fitna' in het verkeerde keelgat geschoten. Via de website 'About Fitna The Movie' is een negen minuten durende film te zien waarin iemand uit de islamitische wereld afreist naar Nederland om te zien hoe het hier nu zit met de vrijheid van meningsuiting, de multiculturele samenleving en de film van Wilders. U kunt de Engelse variant van deze film hieronder bekijken. De film wordt ook aangeboden in het Arabisch en Indonesisch. Volgens PVV-woordvoerder Martin Bosma gaat het om een anti-Fitna-film. "De Wereldomroep zet ons weer eens weg als racisten en verknipte mensen en geneert zich voor Nederland", aldus Bosma.
Wim Jansen is waarnemend hoofdredacteur van de Wereldomroep. Wat beoogt Jansen met bekritiseerde film en wat vindt hij van de reactie van de PVV?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 25 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Nicolien Sauerbreij, Wim Jansen en Francine Houben. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie