Uitzending
EenVandaag - 6-10-2018

6-10-2018

EenVandaag

1348 x bekeken | 0 reacties
6
Nederland blijft achter in #MeToo aanpak
Het is een jaar geleden dat #MeToo losbarstte. Wat startte in Amerika, zorgde voor wereldwijde reacties. In Zweden reageerde de politiek met de invoering van een zogenaamde sekswet. Ook Nederland zou maatregelen moeten treffen, vinden enkele Tweede Kamerleden. Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid Nevin Özütok weet de politiek op de een of andere manier niet hoe ze moeten handelen. 'Het lijkt een soort handelingsverlegenheid. Het is een heel belangrijk onderwerp. Ook al weet je nog niet welke maatregel je moet treffen, dan kun je wel al uitspreken dat we dit niet tolereren.'* 'Seksuele voorlichting moet al in groep 1 beginnen.' Een jaar geleden barstte de #MeToo discussie in alle hevigheid los. 'Het is belangrijker dan ooit om vroeg genoeg te beginnen seksuele vorming', zegt Rutgers van het Kenniscentrum Seksualiteit. Kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag in de kiem smoren als we vroeg genoeg beginnen met preventie en voorlichting? Op basisschool De Achtbaan in Utrecht worden kinderen vanaf groep drie met zogenoemde 'lentekriebel-lessen' kennis over seksualiteit gepraat. Bij de kleuters beginnen we er simpel over te vertellen. Verliefdheid, ze leren hun grenzen aan te geven. Later in groep acht merken we dat er andere vragen komen. Wat is nu eigenlijk seks en hoe heb je dat?' Leerkracht Kim Enderink merkt dat er vaak eerst lacherig over wordt gedaan, maar ziet dat haar leerlingen het onderwerp inmiddels serieus kunnen bespreken.

Schapenhouders liggen wakker van de wolf
Schapenhouders maken zich ernstige zorgen, de wolf maakt zijn opmars in Nederland en dit gaat gepaard met veel problemen. Provincies hebben een Interprovinciaal Wolvenplan opgesteld om deze problemen in kaart te brengen en de boeren tegemoet te komen. Dode schapen in de wei, aangevreten lammetjes; het houdt de Limburgse schapenhouder Boudewijn Kooijman elke nacht wakker. 'Mijn leven is door die wolven beïnvloed', zegt hij. Kooijman heeft al verschillende schapen en lammetjes verloren aan de wolf. Het Wolvenplan schiet erg tekort vindt hij. 'De overheid luistert niet naar hoe het in de praktijk werkt, Mijn schapen lopen overal en het is onderdeel van mijn bedrijfsvoering dat ik ze niet in een schuur wil stoppen, de wolf kan elk moment toe slaan', zegt hij zorgelijk.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Jan Mom en Rik van de Westelaken. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 6 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie