Uitzending
Editie NL - Aflevering 162

Aflevering 162

Editie NL

14-8-2018

| 630 x bekeken | 0 reacties
4
Met in deze uitzending: -Red de stress-student. -Budel zwijgt over moord. -Ziekelijke koopverslaving. -Pas op! Zelfbedacht verkeersbord!

In deze uitzending van Editie NL onder andere:

PLAY: Hoe goed kunnen we kaartlezen?
Mannen zijn beter in kaartlezen dan vrouwen. Dat zeggen wetenschappers van University College of London. Maar dat zou niets met kennis of aangeboren talent te maken hebben. Het komt omdat wereldwijd mannen nog steeds beter toegang hebben tot onderwijs. Verslaggever Nina ging de straat op om te testen wie er beter met een kaart om kan gaan.

Pas op! Zelfbedacht verkeersbord!
Je ziet ze steeds meer op straat: zelf-geknutselde verkeersborden. Mensen maken bijvoorbeeld borden met 'Pas op voor overstekende obers!' De ANWB zegt zelfs dat er een wildgroei is aan zelfbedachte verkeersborden. Ze zijn bedoeld om de verkeerssituatie veiliger te maken, maar het kan natuurlijk ook een hoop onduidelijkheid opleveren.

Ziekelijke koopverslaving
Je moet elke dag de stad in om spullen te kopen, je hebt daardoor hoge schulden en vooral ontzettend veel kleding of andere spullen. Heb je dan een psychische aandoening? Een groep psychologen vindt van wel. Zij willen dat een koopverslaving officieel moet worden erkend als aandoening. Dat is het nu nog niet, omdat er nog niet genoeg over bekend zou zijn. En dus wordt het nu nog niet vergoed, als een koopverslaafde hulp nodig heeft.

Budel zwijgt over moord.
Inwoners van het Brabantse dorp Budel weigeren de politie te helpen. Een cold case-team van de politie is druk met een onopgeloste zaak, waarover ze twitteren: "Waarom blijft Budel zwijgen over de dood van Annouschka Weezenbeek?" In 1990 werd het 15-jarige meisje uit Budel vermoord. Maar de zaak is, 28 jaar later, dus nog steeds niet opgelost. En dat komt volgens de politie omdat iedereen in het dorp de kaken stijf op elkaar houdt. Agenten vermoeden dat er mensen zijn die meer weten, maar niets vertellen.

Red de stress-student
Steeds meer studenten hebben psychische problemen. Huisartsen zien de problemen groter worden. Zij krijgen steeds meer studenten op hun spreekuur met vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en concentratieproblemen. De Landelijke Studenten Vakbond maakt zich zorgen. Hoe goed worden nieuwe studenten voorbereid op eventuele stress die zij kunnen krijgen?

De presentatie was in handen van Margreet Beetsma. Deze uitzending van het programma Editie NL met de titel Aflevering 162 werd uitgezonden op dinsdag 14 augustus door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie