Uitzending
Zembla - De verzuimpolitie

De verzuimpolitie

Zembla

23-3-2012

| 6951 x bekeken | 4 reacties
6
Zieke werknemers kosten het bedrijfsleven veel geld. Grote bedrijven huren daarom commerciŽle verzuimbureaus in, die beloven dat zij het ziekteverzuim fors kunnen terug brengen.

Geen medische opleiding
Als je ziek bent, moet je bellen met het callcenter van het verzuimbedrijf. Callcenter-medewerkers, ook wel 'casemanagers' genoemd, bepalen of de ziekmelding wel terecht is. Ze stellen daarom allemaal medische vragen, maar hebben geen medische opleiding. Ook slaan ze al deze medische informatie op in dossiers die toegankelijk zijn voor de werkgever.

'Doktertje spelen'
Bedrijfsartsen en arborecht-deskundigen maken zich ernstige zorgen. Zij zien een Ďwildgroeií van commerciŽle verzuimbedrijven, waar managers zonder medische achtergrond bepalen of zieke werknemers terug de werkvloer op kunnen. Ondertussen wordt de afstand tot een echte bedrijfsarts voor werknemers steeds groter. Is dit 'doktertje spelen' wel verantwoord en komt de privacy van de werknemer niet in het geding?

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel De verzuimpolitie is uitgezonden op vrijdag 23 maart door de VARA en NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie