Uitzending
Zembla - Bewindvoerdersbende

Bewindvoerdersbende

Zembla

16-11-2008

| 3684 x bekeken | 0 reacties
6
Vorige week is bewindvoerder Theo S., directeur van Stichting Hulp bij Beheer, geschorst, omdat hij wordt verdacht van het verduisteren van geld bij 245 cliënten. In augustus j.l. werd de directeur van B&F door de rechter ontslagen als bewindvoerder van al zijn 384 cliënten. Slachtoffers van deze bewindvoerders komen aan het woord in ZEMBLA.

In Nederland zijn ongeveer 75.000 mensen die hun eigen financiën niet meer kunnen regelen en onder beschermingsbewind staan. Omdat iedereen bewindvoerder kan worden, gaat er veel fout. Over de wildgroei aan bewindvoerderskantoren en de onmacht van kantonrechters om hier voldoende toezicht op te houden, gaat de aflevering van ZEMBLA ‘Bewindvoerdersbende’ op zondag 16 november om 22.10 uur op Nederland 2.

Door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met schulden, krijgen steeds meer mensen een bewindvoerder toegewezen. De bewindvoerders ontvangen alle inkomsten van hun cliënten en betalen daar de vaste kosten van, lossen schulden af en verstrekken leefgeld. Jaarlijks leggen ze hierover verantwoording af bij de kantonrechter. De tante van Ans Claessens is dement en staat onder bewind bij Stichting Hulp bij Beheer. Als tante Net overlijdt krijgt Claessens de administratie van de stichting en ontdekt dat er een aantal inkomsten en rekeningen steeds door Theo S. zijn verzwegen. Ook zijn er maandelijks grote bedragen cash opgenomen. Claessens schat dat er zeker 80 tot 100 duizend euro is verduisterd.

De vader van Gonny Kuipers staat onder bewind bij CAV. Zij is daar zeer ontevreden over, omdat er allerlei overbodige kosten worden gemaakt. Via de rechter laat ze CAV ontslaan en krijgt een nieuwe bewindvoerder toegewezen. ‘Mensen raken vogelvrij als ze onder bewind staan,’ aldus Kuipers. Kantonrechter Groen uit Sittard zegt dat hij onmogelijk alle bewindvoerders kan controleren. ‘Feitelijk is dat ook niet mijn taak, dat is degene die onder bewind staat zelf.’ Maar hoe controleert iemand die dement is een bewindvoerder? Groen: ‘Ja, dat is een heel moeilijke vraag.’

Op dit moment worden er geen wettelijke eisen gesteld aan bewindvoerders. ‘Iedereen kan morgen een bewindvoerderskantoor beginnen, zegt C. Struijk, voorzitter van de BPBI, de Branchevereniging van Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders. Zij stellen wel strenge eisen aan hun leden. Zo moeten leden jaarlijks een accountantsverklaring overleggen en wordt hun bedrijfsvoering grondig geďnspecteerd. Maar Struijk ziet liever dat een onafhankelijke instantie dat doet. Nu moeten ze in feite zichzelf controleren. Advocaat Mr. R. Korver pleit daarom voor wettelijke eisen. ‘De regels waaraan een bewindvoerder moet voldoen, moeten veel scherper. Je moet het controleerbaar en toetsbaar maken.’

Research: Hans van Dijk
Regie: Gilles Frenken
Eindredactie: Kees Driehuis

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Bewindvoerdersbende is uitgezonden op zondag 16 november door de VARA en de NPS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie