18-6-2011
1510 x bekeken | 0 reacties
In Z.O.Z. gaat het komende zaterdagmiddag over hoe Nederlanders omgaan met hun geschiedenis zoals ‘De Gouden Eeuw’ of het neerslaan van vrijheidsopstanden in Indonesië. Wat voor plaats krijgen deze onderwerpen in de Nederlandse geschiedenisboeken? Presentator Anil Ramdas praat hierover met drie historici.
“De Canon van de Nederlandse geschiedenis is te Nederlands georiënteerd,” vindt Selma Leydesdorff. Ze is auteur van ondermeer ‘De leegte achter ons laten’, waarin zij de verhalen optekende van de vrouwen die hun mannen in Srebrenica verloren. ”Ik zie de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië bijvoorbeeld in een breder perspectief, want allerlei landen maken zich dan los van het koloniale moederland.”
Susan Legêne is lid van de commissie die de Canon van de Nederlandse geschiedenis vaststelde. “Je moet begrijpen dat geschiedenis heel veel kanten heeft . En dat je van huis uit ook verhalen meekrijgt, maar dat je misschien ook in een situatie leefde waar over bepaalde zaken niet gesproken kon worden. De school is een plek waar dat dan wel bespreekbaar moet zijn.”
Alex van Stipriaan heeft meerder schoolmethoden bekeken. “De strijd om het slavernijverleden goed in de schoolboeken te krijgen, is nog volop bezig.” De conservator bij het Tropenmuseum en hoogleraar Caribische Geschiedenis kijkt hier kritisch naar. “Het slavernijverleden wordt schandalig weinig benoemd. Laat staan de toon en het perspectief. Dat mag nog allemaal wel bewerkt worden.”
Deze uitzending van het programma Z.O.Z. is uitgezonden op zaterdag 18 juni door de VPRO. Te gast was Selma Leydesdorff. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.