12-4-2009
1699 x bekeken | 0 reacties
Het is Pasen! Gelukkig gaat het in Willem Wever niet over eieren en paashazen, maar over interessante vragen, zoals: Hoe gaat het in een dierenziekenhuis? En hoe werkt een onderzeeboot? Wat gebeurt er als een meteoriet inslaat?
Onderzeeboot
Een onderzeeër kan drijven en zinken door een speciaal systeem met luchtkamers, denk maar aan zwembandjes. Als de onderzeeër moet duiken, laat de crew de luchtkamers vol met water lopen zodat de onderzeeër zwaar wordt en zinkt. En als de onderzeeër dan weer naar boven moet, wordt het water uit de luchtkamers geperst en drijft íe vanzelf naar boven. Ewout en Boyan zien het met hun eigen ogen!
Dierenziekenhuis
Tussen een mensen- en een dierenziekenhuis zit weinig verschil. De doktoren in een dierenziekenhuis dragen ook groene schorten en mondkapjes en de beesten worden verdoofd met dezelfde narcosevloeistof. Er zit wel een verschil in het bezoek, dieren in het dierenziekenhuis hebben geen bezoekuur. Ewout ging met Fleur naar het ziekenhuis en zag daar hoe een hond geopereerd werd.
Huygens, de 1e atronaut?
Het H.O.T zocht het uit! Christiaan Huygens was de beroemdste en slimste geleerde van Nederland. Als negenjarig jongetje sprak Christiaan al vloeiend Latijn. Deze super Willie Wortel wist veel van onder andere sterrenkunde, natuurkunde, wiskunde, mechanica, kansberekening en nog veel meer. Veel uitvindingen en ontdekkingen staan op zijn naam. Christiaan is bijvoorbeeld nog steeds beroemd om zijn sterrenkundige ontdekkingen. Met zijn sterrenkijker speurde hij de hemel. Doordat hij als eerste bepaalde ontdekkingen deed en sterrenkundige raadsels begreep, noemen ze Christiaan ook wel de eerste astronaut.
Deze uitzending van het programma Willem Wever is uitgezonden op zondag 12 april door de NCRV. De presentatie was in handen van Ewout Genemans.