Van fossiel naar duurzaam, maar hoe?Energietransitie is de overschakeling van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. In Nederland en Europa stellen we ons als doel om uiterlijk in 2050 de transitie te hebben gemaakt, van 96% fossiele energie nu, naar 80 - 95 % duurzame energie in 2050. Een revolutie binnen 37 jaar. Maar de meningen over de manier waarop deze transitie moet worden gemaakt zijn sterk verdeeld. Professor transitiemanagement
Jan Rotmans en Andre Jurjus, directeur van Energie-Nederland praten hierover in aflevering 9 van Watt Nu. Mette te Velde van Strawberry Earth is het groene geweten van deze week.
SnelheidWetenschappers, politici en vertegenwoordigers van industrie discussieren flink over de snelheid waarmee de energietransitie moet gaan. De een vindt dat we veel sneller over moeten gaan op hernieuwbaar om deze, maar vooral ook volgende generaties te behoeden voor klimaatproblemen. De ander vindt dat we, met het oog op de economie en energiezekerheid niet te snel kunnen gaan. De overheid heeft voor 2020 de doelstelling gesteld om voor 16% op duurzame energie over te gaan ten opzichte van 1990 en 20% C02. De Europese Unie wil in 2050 naar 80-95% minder CO2-uitstoot.
VerantwoordelijkheidDaarnaast wordt er gesproken over de vraag wie de verantwoordelijkheid moet nemen. Zo wijst professor
Jan Rotmans in de aflevering over energietransitie naar zijn discussiepartner Andre Jurjus, die als directeur van Energie-Nederland de belangen behartigt van de Nederlandse energiebedrijven. Deze zegt dat we allemaal verantwoordelijk zijn, maar dat er vooral een belangrijke taak bij de overheid ligt. De industrie hoopt namelijk op consequent beleid. Mette te Velde noemt de rol van consumenten. Zij denkt dat de consument bottom up een hoop kan bereiken.
MethodenEr zijn drie peilers die van groot belang zijn bij de weg naar een duurzamere energievoorziening. Dat zijn energiebesparing, CO2-reductie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Er zijn verschillende ideeen over welke van de drie de meeste prioriteit vraagt. Binnen de peilers zijn er natuurlijk ook allerlei methoden om dit aan te pakken. Duurzame energie bijvoorbeeld. Ga je voor windenergie? Zonne-energie? Biomassa?
EnergietransitiemodelAlle gasten van Watt Nu? hebben het energietransitiemodel ingevuld om een energietoekomst voor Nederland te schetsen. Dit model is gebaseerd op de echte energiedata van Nederland en geeft dus een goede weergave van de effecten van bepaalde maatregelen. Onder 'start een bestaand scenario' op deze site vind je de scenario's van alle prominenten op een rij. Ook zie je een referentiescenario, dat een overzicht geeft van de ambities van 24 prominente Nederlanders die in het kader van het televisieprogramma Watt Nu?! seizoen 2012 hun visie hebben gegeven op de energietoekomst van Nederland in 2030.
In deze uitzending van Watt nu? was
Jan Rotmans te gast. De presentatie was in handen van
Joris Putman. Deze uitzending van het programma Watt nu? met de titel Aflevering 9 werd uitgezonden op zondag 28 april door RTL7.