Aflevering 4
28-3-2013
| 1015 x bekeken | 0 reacties
Het kabinet wil dat 16% van het Nederlandse energieverbruik duurzaam is in 2020. Gaat dat wel lukken? De een vindt dit lang niet ambitieus genoeg, de ander vreest dat de Nederlandse economie wordt beschadigd bij zo’n snelle omschakeling. Hans Grünfeld, directeur van de vereniging van grootverbruikers van energie (VEMW) en onderzoeker Sander Lensink van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) bespreken dit bij Joris Putman aan tafel in aflevering 4 van Watt Nu. Marjan Minnesma laat haar stem horen als het ‘groene geweten’.
Doelstelling
Het kabinet-Rutte-Asscher wil dat Nederland meer duurzame energie gaat gebruiken. In 2020 moet dit 16% van het nationale energieverbruik zijn. In 2012 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie 4,7% van het nationale energieverbruik. Dat betekent dat we nog flinke stappen moeten maken. De Europese Unie heeft als doelstelling voor 2020 om 20% van het energiegebruik in Europa duurzaam op te wekken. Nederland moet hier volgens de afspraken met 14% aan bijdragen. De overheid heeft haar doel met 16% dus iets hoger gesteld.
Discussie
De meningen over de haalbaarheid van deze doelstelling zijn verdeeld. "Met de 16% doelstelling voor 2020 kan onze industriële productie wel sluiten,” zegt Hans Grünfeld, "Als we de bestaande technologie alleen inzetten om dat 16%-doel te bereiken, kost dat ons zo’n 20 miljard. Internationaal concurreren wordt daarmee in feite onmogelijk.” Grünfeld pleit voor beleid met een langere termijn, met als doel volledig koolstofarm in 2050. ,,Een duurzaam transitiepad is belangrijker dan deze specifieke 16%-doelstelling.” Volgens Marjan Minnesma is de planning juist lang niet ambitieus genoeg: "we moeten veel verder gaan dan die 16%, want nu schuiven we het probleem door naar volgende generaties.”
Zelf bijdragen
Volgens Sander Lensink is de doelstelling te halen, "maar we moeten echt de schouders eronder zetten. Niet alleen overhead, maar ook burgers moeten initiatieven nemen.” Burgers kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen of zonneboilers op het dak te bevestigen. Milieu Centraal heeft uitgebreide consumenteninformatie over zonne-energie verzameld. De mogelijkheden en voordelen staan op een rijtje op de site. Zelf een windmolen in de tuin plaatsen is wat lastiger. Niet alleen omdat het een enorm gevaarte is, maar ook omdat een windmolen heel duur is. Er zijn initiatieven zoals De Windcentrale waarbij particulieren een ‘stukje windmolen’ kunt kopen en dus mede-eigenaar worden.
Deze uitzending van het programma Watt nu? met de titel Aflevering 4 is uitgezonden op donderdag 28 maart door RTL7. Te gast was Marjan Minnesma. De presentatie was in handen van Joris Putman.