Uitzending
Watt nu? - Aflevering 12

Aflevering 12

Watt nu?

16-2-2014

| 1088 x bekeken | 0 reacties
5
Een van de nadelen van fossiele energiebronnen, is dat die eindig zijn: ze raken op. De productie van gas in Nederland loopt langzaam maar zeker terug. Wat doen we als het aardgas op is? Anton Broenink COO van GasTerra en Willem Vermeend hoogleraar fiscale economie praten over ons gas. Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace is het groene geweten bij deze uitzending.

Hoeveel is er nog?

Door nieuwe technieken te ontwikkelen en toe te passen wordt zoveel mogelijk gas uit de gasvelden gehaald. Ook wordt de mogelijkheid naar onconventionele gaswinning (schaliegas) bekeken.Volgens Anton Broenink is er in Nederland nog voor 20 a 25 jaar conventioneel gas te winnen. In de wereld is er nog voor zo’n 200 jaar aan gas onder de grond. Nederland kan gas importeren uit andere landen als de eigen voorraden op zijn. Zo snel hoeft gas volgens GasTerra dus niet afgeschreven te worden.

CO2-uitstoot

Ongeacht de hoeveelheid gas dat nog in de wereld aanwezig is, vinden veel partijen, zoals bijvoorbeeld Greenpeace, dat Nederland zo snel mogelijk van de fossiele brandstof af moet stappen. ,,Vanwege de klimaatproblematiek moeten we snel over op duurzame bronnen,” Aldus Joris Thijssen. Een ander argument om niet 200 jaar lang op aardgas te blijven vertrouwen, is de afhankelijkheid van andere landen bij import van gas.

Minder vervuilend dan kolen

Volgens Gasterra is gas juist essentieel in de transitie van fossiel naar duurzaam. ,,Aardgas is van de fossiele brandstoffen verreweg de minst vervuilende brandstof. Daarnaast geeft aardgas in de elektriciteitsproductie een flexibiliteit die steeds meer noodzakelijk zal zijn als onze elektriciteitsproductie afhankelijker wordt van wind- en zonne-energie.”

Alternatieven

Hoe lang het nog precies gaat duren voordat we gas als brandstof af moeten schrijven, is dus nog onduidelijk. Maar dat dat moment uiteindelijk gaat komen staat vast. Er wordt naar verschillende alternatieven gekeken om de brandstof te vervangen. De meest genoemde alternatieven zijn zonne-energie, windenergie en het gebruik van biomassa voor de productie van brandstoffen. Over de vraag wat de mix van alle alternatieven is, is veel onenigheid.

In deze uitzending van Watt nu? was Willem Vermeend te gast. De presentatie was in handen van Joris Putman. Deze uitzending van het programma Watt nu? met de titel Aflevering 12 werd uitgezonden op zondag 16 februari door RTL7.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie