Uitzending
Vrw. zkt. Knst. - 4-5-2011

4-5-2011

Vrw. zkt. Knst.

1278 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week een compilatie-uitzending van Vrw. zkt. Knst., met vier reportages die we eerder maakten.

Ze worden 'Bloemkoolwijk' genoemd, ook wel verdwaalwijk of doolhofwijk. Het zijn van die wijken die je overal in Nederland ziet, zo’n wijk waar je, als je d’r eenmaal ín bent, nóóit meer uitkomt… Ze werden in de jaren 70 gebouwd, met idealistische motieven. Nu zijn we zo’n 40 jaar verder: de bewoners zijn veranderd en de denkbeelden verouderd. Hoe staat het er voor in de bloemkoolwijk? Planoloog Martijn Ubink schreef er een boek over en Isolde ging met hem op onderzoek uit.

In het Van Gogh-museum is een expositie te zien van schilderijen van een nog jonge Picasso. Hij woonde in Parijs, maar was nog lang niet de beroemde kubist die hij zou worden. In die tijd schilderde hij portretten van circusartiesten: harlekijntjes, jongleurs, acrobaten. Deze schilderijen hebben Krisztina de Châtel van Dansgroep Amsterdam geïnspireerd tot een nieuwe choreografie: Nomade, die ín het Van Gogh wordt gedanst.

Het is de beroemdste compositie van Paul Simon: Bridge over Troubled Water. 40 jaar geleden verscheen de beroemde studioplaat van Simon & Garfunkel en sindsdien is het nummer heel vaak gecoverd: van Elvis Presley tot Il Divo, van Aretha Franklin tot Charlotte Church. Wat voor nieuwe interpretaties kun je er nog aan geven? Studenten van het Conservatorium van Amsterdam deden een poging.

In de tentoonstelling Glans en Glorie in de Hermitage Amsterdam zijn zo’n 300 religieuze kunstobjecten te zien. Naast kostuums en schilderijen zijn het vooral de iconen die de aandacht trekken. Ze zeggen dat de afgebeelde heiligen in het eeuwige licht leven. Maar hoe moeilijk ís het schilderen van een icoon eigenlijk?

Deze uitzending van het programma Vrw. zkt. Knst. is uitgezonden op woensdag 4 mei door NTR. De presentatie was in handen van Isolde Hallensleben.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie