Uitzending
Vrije geluiden - Marco Beasley, Zwerm & Luzazul

Marco Beasley, Zwerm & Luzazul

Vrije geluiden

27-10-2013

| 1552 x bekeken | 0 reacties
6
De Italiaanse 'stem' Marco Beasley, de gitaargroep Zwerm en de Nederlandse band met Portugese, Spaanse en Braziliaanse invloeden: Luzazul.

Marco Beasley
De van oorsprong Napolitaanse zanger en verteller Marco Beasley (1957) wil in zijn programma “il Racconto di Mezzanotte” zo veel mogelijk in contact komen met zijn publiek. Hij vindt dat we door alle techniek het werkelijke contact met elkaar verliezen. De titel van zijn programma verwijst naar een radioprogramma, rond middernacht, waar Beasly als kind voor het slapen gaan naar luisterde.

Zwerm
Zou de Engelse componist, zanger en luitist John Dowland (1563 – 1626) hebben gekozen voor een elektrische gitaar voor zijn composities?

De gitaargroep Zwerm denkt van wel en begint de komende week met de repetities voor dit project. Zondag speelt Zwerm werk van hun net verschenen album 'Underwater Princess Waltz’. Hierop staan uitsluitend one page pieces, een compositievorm die opkwam in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Deze stukken – die één pagina beslaan - drukken in sommige gevallen slechts een muzikaal idee uit, in andere gevallen geeft de componist preciezere aanwijzingen. Johannes Westendorp vertelt over hoe de groep een wiskundig raadsel over een boer en witte en rode koeien omzette in een Delta bluesachtige compositie..

Luzazul
Over de muziek van Luzazul kun je heel lang praten. Dat zangeres Magda Mendes oorspronkelijk uit Portugal komt, en de fado van daar door en door kent. Dat ze in Rotterdam aan het conservatorium studeerde. En dat Luzazul een mix van fado, Flamenco en Braziliaanse melodieën maakt. Maar eigenlijk moet je gewoon luisteren. Zondag speelt Luzazul, wat blauw licht betekent, twee nummers van het nieuwe, en goed ontvangen album Canvas. Licht, warm en zomers. Of melancholisch zoals in Amor.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden met de titel Marco Beasley, Zwerm & Luzazul werd uitgezonden op zondag 27 oktober door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie