Uitzending
Vrije geluiden - De Kift, Hartmut Haenchen, BOOM!, Catherine Foster en Stephen Gould

De Kift, Hartmut Haenchen, BOOM!, Catherine Foster en Stephen Gould

Vrije geluiden

17-11-2013

| 2132 x bekeken | 0 reacties
8
De Kift bestaat vijfentwintig jaar en viert dat uitgebreid. Verder hebben we aandacht voor Wagner; hij werd tweehonderd jaar geleden geboren. Dirigent Hartmut Haenchen praat bevlogen over Der Ring des Nibelungen, tenor Stephen Foster en sopraan Catherine Foster zingen het eerste duet uit de Götterdämmerung en een voorproefje van de opera "BOOM!".

De Kift
De Kift is een begrip.. Vijfentwintig jaar geleden richtten zanger en trompettist Ferry Heijne en drummer Wim ter Weele de Kift op. “Nederlandstalig en verstaanbaar” dat was aanvankelijk het enige uitgangspunt van de band. Nu zitten de twee oprichters samen aan een tafel vol met zelf geknipte en geplakte albumhoezen, waaronder een verknipt kookboek met als titel Hoofdkaas. En van dat album spelen ze twee nummers.

Catherine Foster & Stephen Gould
Rondom de 200ste geboortedag van Richard Wagner gaat bij De Nederlandse Opera de laatste opera van Der Ring des Nibelungen in reprise. Solisten Stephen Gould en Catherine Foster zingen het openingsduet van Siegfried en Brünnhilde. Het Bimhuis trilt op haar voegen door de kracht van deze tenor en sopraan: een voorproefje van de Götterdämmerung onder leiding van dirigent Hartmut Haenchen. In januari is de volledige Ring van Wagner te zien in het Muziektheater.

Hartmut Haenchen
Tot je 60ste kan je Der Ring des Nibelungen niet dirigeren omdat je hem nog niet snapt, daarna ben je fysiek niet meer in staat om dit te doen, wordt wel gezegd.. Dirigent Hartmut Haenchen is 70 jaar en dirigeert Wagner’s Ring nog steeds. Een ontroerde Haenchen neemt u mee naar het slotakkoord van Götterdämmerung en vertelt ondertussen over keuzes maken, de valkuilen en verklapt hoeveel liter vocht hij kwijt raakt op een avondje Gotterdammerung.

BOOM! Amsterdam is een opera
Met BOOM! Amsterdam is een opera brengt De Nederlandse Opera een ode aan de natuur. Geïnspireerd door Richard Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen wordt men uitgedaagd na te denken over de toekomst van de aarde.

Op verrassende locaties in Amsterdam zijn ruim veertig – speciaal voor het project gecomponeerde – muziekstukken te horen: van One minute opera’s tot koorstukken. De One Minute Opera’s zijn gebaseerd op Erda, moeder Aarde uit Rheingold. Aan 30 vrouwen uit Amsterdam West is gevraagd te schrijven over de toekomst van onze aarde en deze teksten zijn als basis voor korte opera’s gebruikt door componisten van het Conservatorium. Bij ons zijn de composities van Marnix Dorrestein en Akim Moiseenkov te horen.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden met de titel De Kift, Hartmut Haenchen, BOOM!, Catherine Foster en Stephen Gould werd uitgezonden op zondag 17 november door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie