Uitzending
Vrije geluiden - 7-2-2009

7-2-2009

Vrije geluiden

827 x bekeken | 0 reacties
5
Pianiste Mariana Izman speelt Schumann en Debussy. Robert Schumann schreef zijn Davidsbuntlertanze voor zijn geliefde Clara. Het componeren van deze reeks miniaturen omschreef hijzelf ooit als een van de gelukkigste momenten uit zijn hele leven. En hoe gelukkig mogen de pianisten van nu zichzelf prijzen, dat ze dit werk kunnen spelen. Een eigen visie geven op achttien meesterwerkjes verdeeld over twee boeken en stoeien met drie alter ego's van één componist. Mariana Izman, een jonge pianiste afkomstig uit Moldavië maar die al een aantal jaren hier woont en werkt.

Rietkwintet Calefax en pianist Ivo Janssen voeren werken uit voor pianola van Conlon Nancarrow in een bewerking van Raaf Hekkema. In de jaren veertig raakte Conlon Nancarrow als jonge componist zodanig gefrustreerd door de onwil en het onvermogen van musici om zijn muziek naar behoren te spelen, dat hij na het lezen van Henry Cowells boek New musical resources op het idee kwam voor pianola te gaan schrijven, een mechanische piano die met geperforeerde rollen wordt gevoed. 'Wie gaat nu naar een playerpiano kijken?', vroeg saxofonist Raaf Hekkema zich af, 'Nancarrow verdient een groter publiek.' In 2000 startte Raaf Hekkema met zijn omvangrijke missie: een groot aantal studies van Nancarrow voor rietkwintet en piano bewerken. Uiteindelijk konden er avondvullende concerten worden gegeven en als kroon op het werk kwam er in december een cd uit, die nu al de hemel in geprezen wordt!

Singer-songwriter Marta Gómez introduceert haar nieuwe cd op haar eerste Europese tournee. De jonge Colombiaanse singer-songwriter Marta Gómez mengt met het grootste gemak Zuid-Amerikaanse ritmes, Colombiaanse cumbia en bambuco, Argentijnse zamba, Cubaanse son en Peruviaanse lando en ze schrijft melodieën en refreinen die universeel klinken. Ongeacht de taal waarin ze zingt krijg je het gevoel dat je alles begrijpt. Zij wordt begeleid op piano, percussie, bas en fluit.

Presentatie: Hans Flupsen.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zaterdag 7 februari door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Flupsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie