Uitzending
Vrije geluiden - 26-9-2009

26-9-2009

Vrije geluiden

776 x bekeken | 0 reacties
5
Michel van der Aa is misschien wel de meest succesvolle componist van het moment. We volgen hem al sinds zijn eerste voorzichtige schreden op het compositorische vlak. In 2004 was Van der Aa onze gast. Aanleiding toen was de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs 2004, die hij voor zijn kameropera One had gekregen. Deze opera zou je de start kunnen noemen van zijn voortdurende onderzoekingen naar de wisselwerking tussen wat je ziet en wat je hoort, tussen wat is (live spel, mens) en wat was (beeld- of geluidsdrager, machine). Aandacht voor de opera After life, het multimediawerk Das buch der Unruhe en de liedcyclus Spaces of blank. Roderick Williams, baritone, en Yvette Bonner, sopraan, zingen een deel uit de opera.

BaranŠ is een crossoverconcept van de Nederlander Steven Kamperman en de Turk Behsat ‹vez. Een huwelijk tussen modale en harmonische muziek, waarbij improvisatie de basis vormt. BaranŠ is een van de gelukkigen die een structurele subsidie ontving. Deze subsidie zal omgezet worden in belangwekkende projecten. Zo werd onlangs De roos en De nachtegaal afgerond, teksten over onmogelijke liefdes. Vaak staan mystieke thema's op het programma. In het nieuwste project staat de wijn (sarap) centraal in een programma rond teksten van Omar Hayyam, een wiskundige uit de elfde eeuw. BaranŠ is een term uit de folklore en betekent zoiets als bij elkaar komen met muzikanten, dichters en zangers om samen te improviseren. Opgetreden wordt door het BaranŠ kwintet.

Presentatie: Hans Flupsen.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zaterdag 26 september door de VPRO. Te gast was Michel van der Aa. De presentatie was in handen van Hans Flupsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie