Uitzending
Vrije geluiden - 22-3-2009

22-3-2009

Vrije geluiden

840 x bekeken | 0 reacties
5
Volgens Gavriel Lipkind moet het anders! Hij richtte het Lipkind Kwartet op, een strijkkwartet dat de strijkkwartetliteratuur radicaal anders bestudeert en uitvoert. Niet alleen de boogstreek is van belang, ook de sociale en interpersoonlijke aspecten tussen de vier musici onderling. Door middel van de gevonden nieuwe werkwijzen, komt Het Lipkind Kwartet tot de meest uitzonderlijke, intrinsieke, wetenschappelijke en toch individuele benadering van het kwartetspel, als: 'a one-headed, 16-stringed monster with eight hands, four bows and a warm beating heart.'

Justine Gerretsen is solo-hoboïste in de Radio Kamerfilharmonie en is verbonden aan het Nederlands Blazers Ensemble. Ze komt alleen, slechts begeleid door een klankspoor. Soft Song (1974) heet het werk dat ze gaat spelen en is van de Nederlandse componist Ton Bruynèl (1934-1998). Poëtisch, dromerig, melancholisch. Het werk werd opgedragen aan filmmaker Federico Fellini.

Op het kruispunt waar de Arabische muziek en de folkblues elkaar ontmoeten, vindt u NO blues. Een herkenbaar geluid dat toch heel anders klinkt. De muziek valt het best te omschrijven als Arabicana, gespeeld en gezongen in de verhalende traditie die de folkblues en de Arabische muziek gemeen hebben. Soms droevig, alsof de Mississippi overstroomt met Palestijnse tranen. Vaak vrolijk, met visioenen van een buikdansende Bush.

Presentatie: Hans Flupsen.

De presentatie was in handen van Hans Flupsen. Deze uitzending van het programma Vrije geluiden werd uitgezonden op zondag 22 maart door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie