Uitzending
Vrije geluiden - 15-3-2009

15-3-2009

Vrije geluiden

902 x bekeken | 0 reacties
5
Aandacht voor het Toonfestival Brabant in Den Bosch. Dit kamermuziekfestival werd samengesteld door klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, vrij uniek in Nederland dat een uitvoerend musicus zijn collegae uitnodigt en samenstelt. Volgens Lars staat de luisteraar een soepele overgang van de melancholische winter naar het bruisend voorjaar te wachten. Een voorproefje met muziek van Olivier Messiaen, Alban Berg en Darius Milhaud.

De ūd uit Marokko, de kora uit Mali en de valiha uit Madagaskar. De bespelers, resp. Driss El Maloumi, Ballaké Sissoko en Rajery, zijn virtuoze grootheden in eigen land. Ze spelen nu twee jaar samen onder de naam 3MA. Drie tradities versmelten moeiteloos en het lijkt wel alsof de instrumenten voor elkaar geschapen zijn.

Zangeres Rupa Marya combineert twee ambachten: muzikante en arts. Alle muzikale invloeden uit haar brede achtergrond komen samen, verhalen die ze van patiėnten hoort, vertaalt ze naar haar muziek. Ze voelt zich wereldburger en laat zich niet beperken door eventuele muzikale grenzen. Met haar band The April Fishes schept ze een nieuwe, vrije muzikale wereld.

Presentatie: Hans Flupsen.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 15 maart door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Flupsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie