Uitzending
Vrije geluiden - 10-5-2009

10-5-2009

Vrije geluiden

690 x bekeken | 0 reacties
5
Het Nederlands Kamerkoor speelt al meer dan zestig jaar een spilfunctie als opdrachtgever en vertolker van Nederlandse koormuziek. Het spreekt daarom welhaast voor zich dat het dit seizoen weer tijd is voor een update van de laatste pennenvruchten en aanwinsten van vaderlandse bodem.

Pedro Luis Ferrer, de kritische troubadour, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een van de belangrijkste vertolkers van de Nueva Trova, de Cubaanse muziekstroming die onder andere door de Buena Vista Social Club ten gehore wordt gebracht. Terwijl zijn politiek getinte teksten steeds scherper werden, ondervond hij in zijn thuisland steeds meer tegenwerking van regering en platenindustrie. Jarenlang circuleerde zijn muziek ondergronds.

'Wij zijn geen bankiers, geen dokters, geen verpleegsters', zegt de Zimbabwaanse zangeres en mbira(duimpiano)-speelster Chiwoniso Maraire. 'Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid tegenover de samenleving en dat is: zeggen wat gezegd moet worden, ongeacht de repressie en intimidatie die deel uitmaken van het dagelijkse leven in Zimbabwe.' Chiwoniso drukt onverkort een maatschappelijk engagement uit dat binnen de artistieke sector van Zimbabwe wijd verspreid is.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 10 mei door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie