Uitzending
Vrije geluiden - 1-3-2009

1-3-2009

Vrije geluiden

961 x bekeken | 0 reacties
5
Zigeunerviolist Miklós Lakatos, telg uit het beroemde Hongaarse Lakatos muzikantengeslacht, is twintig jaar primas. En hij houdt een traditie in stand! Elke avond speelt hij met zijn zigeunerorkest in het beroemde Márvánnymenyasszony Restaurant in Budapest, een achttiende-eeuws bolwerk van de Hongaarse traditie: er wordt gedanst, gezongen en gegeten onder het genot van zigeunerklanken en je betaalt er voor verzoeknummers... Lázló Bangó, cimbaal en Vilmos Csikós, contrabas begeleiden hem.

Frédérique Spigt krijgt de aandacht die ze verdient. Na de albums Droom, Beest en Eén kus is er nu Vreemd. Muziek en eigenzinnige teksten, die diep kunnen raken. Ze zingt Spreek en Ik droomde dat ik wakker was, met haar vaste begeleiders Hein Offermans, Jan van der Meij en Gwen Cresens.

En we laten weer een licht schijnen op onbekende componisten: de Wener Von Krufft (1799-1818) en de Italiaan Bertoli (leefde rond 1640). Wouter Verschuren en Kathryn Cok voeren uit op historische instrumenten: dulciaan, klavecimbel en fortepiano.

Presentatie: Hans Flupsen.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 1 maart door de VPRO. Te gast was Frédérique Spigt. De presentatie was in handen van Hans Flupsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie