Uitzending
Vinger aan de pols - Udo Jürgens

Udo Jürgens

Vinger aan de pols

26-8-2008

| 2090 x bekeken | 0 reacties
7
Jürgens is een fenomeen, een man die ervoor heeft gekozen zijn publiek tot elke prijs te blijven behagen en amuseren. Hij heeft zich in het verleden in de publiciteit vooral laten zien als de romantische held. Hij at weinig en hield zijn lichaam goed in vorm om die held te blijven en dat is hem lang gelukt. De laatste jaren heeft hij voorzichtig geprobeerd zijn imago aan te passen aan zijn leeftijd en innerlijke ervaringen.

Tegenwoordig zingt de Duits/Oostenrijkse performer over zijn echte leven, zonder de slagroom en Griekse wijnen die we van hem gewend waren. En het publiek, jong en oud, accepteert het. Pia Dijkstra vraagt hem naar zijn geheim en krijgt eerlijk antwoord. "Ik heb een flinke waarschuwing gehad toen ik tegen de veertig liep. Ik dronk en rookte, haalde nachten door en meestal niet alleen. Want trouw ben ik nooit geweest. Ik kreeg paniekaanvallen. Die signalen heb ik serieus genomen, ik ben gestopt met dat wilde leven en dat heeft me juist een ander soort vrijheid opgeleverd." Toch blijkt de zanger tegen narrigheid aan te leven voorafgaand aan een optreden.

Hij is nog altijd zenuwachtig en opvliegend tot het zover is en bedankt zijn publiek achteraf, gehuld in een witte badjas, opgelucht en ontspannen voor de kans die hij kreeg om weer even te pieken achter zijn vleugel.
Verslaafd aan aandacht? Niet te stuiten gedrevenheid? Op het podium voelt hij zich veilig om alle remmen los te laten.

Udo Jürgens, de ooit zo ziekelijke zoon van deftige ouders die zich geen raad met hem wisten, is een rolmodel aan het worden, een gecultiveerde rebel met grijzende slapen. "Doe alles wat jou goed doet en leef in het nu. Laat je niets zeggen, maar doe wat je zelf wilt.

Deze uitzending van het programma Vinger aan de pols met de titel Udo Jürgens is uitgezonden op dinsdag 26 augustus door de AVRO. De presentatie was in handen van Pia Dijkstra.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee