Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Verre verwanten - Quintis Ristie en Manuela Heinrichs

Quintis Ristie en Manuela Heinrichs

Verre verwanten

27-9-2008

| 3037 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering van de vierde reeks van Verre Verwanten zijn radio- en televisiereporter Quintis Ristie en secretaresse Manuela Heinrichs te gast. Hun stambomen, die zijn uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie, staan centraal in dit programma.

We beginnen deze uitzending met de oma van Quintis, Esselien Ignatia Alvares, en wagen meteen de oversteek naar Suriname. Daar werd zij in 1926 geboren. Als bloemiste runde zij haar eigen bloemenwinkel aan de Kennedystraat in Paramaribo. Deze fleurige oma heeft veel verstand van bloemen. De vraag gaat dan ook over Surinaamse bloemen.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Manuela Heinrichs: Jan de Donder (ook wel Peter Baron genoemd). Hij werd in 1811 geboren in het Belgische Londerzeel. Jan was marskramer in koek in een tijd dat Nederland meer en meer een culturele eenheid werd. We gaan het hebben over regionale lekkernijen.

Verder terug in de lijn van Quintis komen we uit bij Richenel Eugène Frederik Haman. Ook hij werd geboren in Paramaribo, in 1902. Hij was loods op de Cottica-rivier en laveerde zijn familie door moeilijke tijden. Margreet Beetsma gaat op zoek naar zijn verhaal.

Weer in de lijn van Manuela Heinrichs komen we nog een voorouder uit het Vlaamse Londerzeel tegen: Francois de Hertefelt. Hij werd daar in 1716 geboren. Francois trouwt maar liefst drie keer. Quintis en Manuela moeten een vraag beantwoorden over huwelijksrituelen.

De vierde vraag gaat over een voorouder van Quintis Ristie. Hij droeg de welluidende naam: Eduard Joseph Sacoto Stuger. We blijven in Paramaribo, waar Eduard Stuger met zijn broer handel dreef onder de naam 'Gebroeders Stuger'. De vraag gaat over de economie van Suriname: welke producten kon je in die tijd in de winkel krijgen?

Tot slot duiken we nog eenmaal in de stamlijn van Manuela Heinrichs. In 1641 wordt haar voorouder Isabelle Hélène geboren in Brussel. Alles lijkt haar voor de wind te gaan tot achtenvolgend haar broertje, vader en moeder op dramatische wijze om het leven komen. Margreet Beetsma zoekt uit wat er is gebeurd.

Aan het einde van deze aflevering krijgen Manuela Heinrichs en Quintis Ristie clous over wie hun voorouders waren. Die van Quintis heet Constantie Nepveu. Een bijzonder levensverhaal van een slavin in dienst van Jan Nepveu, de gouverneur van Suriname. Door haar trouw aan de familie verkreeg ze haar vrijheid. En ook haar vijf kinderen werden in vrijheid geboren.

De Verre Verwant van Manuela Heinrichs is iemand waar we allemaal ongetwijfeld van gehoord hebben. Het is een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis!

Deze uitzending van het programma Verre verwanten met de titel Quintis Ristie en Manuela Heinrichs is uitgezonden op zaterdag 27 september door Teleac en de NOT. Te gast was Quintis Ristie. De presentatie was in handen van Jan Douwe Kroeske. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie