Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Verre verwanten - Hedy d'Ancona en Hadassah de Boer

Hedy d'Ancona en Hadassah de Boer

Verre verwanten

6-9-2008

| 2254 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering van de vierde reeks van Verre Verwanten, gaan we op zoek naar de voorouders van politica Hedy d’Ancona en presentatrice Hadassah de Boer. Bij Hedy volgen we de lijn van haar vader, en bij Hadassah doen we hetzelfde. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag gaat over de ouders van Hedy d’Ancona: Elias d’Ancona, geboren in 1908, en Maaike Opmeer, geboren in 1916. Ze waren beiden links georiënteerd. De vraag gaat dan ook over het strijdlied van de linkse ideologie: De Internationale.

Vervolgens duiken we in de stamlijn van Hadassah de Boer. In 1865 werd haar voorouder Klaas de Boer geboren in Drenthe. Hij wordt onderwijzer, maar heeft ook een muzikale missie. In 1906 geeft hij samen met een collega de bundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ uit. Margreet gaat op zoek naar het verhaal achter het boekje van Klaas de Boer.

Terug in de stamlijn van Hedy d’Ancona. In 1839 wordt haar voorouder David d’Ancona geboren. Hij wordt godsdienstonderwijzer en komt zo in aanraking met religieus Joods gezang, maar waarschijnlijk ook met de meer wereldlijke variant van Joodse muziek: klezmer. Historicus aan de RUG Homme Wedman vertelt meer over klezmer en de invloeden ervan. Hij wordt hierbij ondersteund door klezmerband Mazzeltov.

We gaan weer verder met de stamlijn van Hadassah. In 1760 komen we daar Wilke Hindriks Wilkens tegen. Hij wordt scheepstimmerman in het Noorden van het land in Pekela, het land van de aardappel. De vraag gaat over de voedzaamheid van dit gewas.

In Hedy’s stamlijn komen we in het buitenland terecht: in 1742 wordt haar verre verwant Salomon de Moses Finsy geboren. In Londen. Later verhuist hij met zijn vrouw Sara naar Amsterdam. Margreet Beetsma maakte de oversteek, en ging op zoek naar zijn verhaal.

Tot slot duiken we nog eenmaal in de stamlijn van Hadassah. In 1589 wordt haar voorouder Hendrik Steinfurt Glasemaecker geboren in Enschede. Hij wordt, zoals zijn naam al verraadt, glazenmaker, maar ook koopma in de grensstad. Hij wordt helaas niet oud: hij overlijdt hij aan de pest. De vraag gaat over ziektes uit het verleden.

Aan het eind van deze Verre Verwanten, krijgen Hedy en Hadassah clous, waarmee ze kunnen raden wie hun verst gevonden voorouder is. In het geval van Hedy is dit Jacob Gerson d’Ancona. Hij wordt in 1697 geboren in Venetië. Nog voor zijn dertigste verhuist hij naar Amsterdam waar hij in 1727 met Esther van Jacob Moresco trouwt. Ook zij is in de Italiaanse plaats geboren. Jacob bereikt de voor die tijd gezegende leeftijd van 73 jaar en wordt, net als zijn vrouw, in Ouderkerk aan de Amstel begraven.
Voor Hadassah is de verst gevonden voorouder Johan Steinfurts Glasemaecker. In 1550 ziet hij het levenslicht in Enschede. Zijn familie is ongetwijfeld afkomstig uit het plaatsje Steinfurt, vlak over de grens in het graafschap Bentheim. Hij is glazenmaker en koopman, een traditie die zijn zonen voortzetten.

Deze uitzending van het programma Verre verwanten met de titel Hedy d'Ancona en Hadassah de Boer is uitgezonden op zaterdag 6 september door Teleac en de NOT. Te gast waren Hadassah de Boer en Hedy d'Ancona. De presentatie was in handen van Jan Douwe Kroeske. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!