Zelfmoordaanslagen in Europa hebben de aandacht voor burgerveiligheid sterk vergroot.
Israël geldt als expert op dat gebied, maar wat is hun veiligheidsmodel precies en is het toepasbaar op Europa? Waarom kijkt de Belgische minister van Veiligheid, Jan Jambon, in Tel Aviv naar 'city tanks'? Recente zelfmoordaanslagen in Parijs, Brussel, Nice en Berlijn hebben de aandacht voor burgerveiligheid in Europa sterk vergroot. Steeds vaker verwijzen politici, veiligheidsexperts en media naar
Israël als het voorbeeld van goed georganiseerde burgerveiligheid. Sommigen spreken zelfs over de 'Israëlisering van Europa'. Maar wat is dat Israëlische veiligheidsmodel precies? Is het toepasbaar op Europa en welk wereldbeeld importeert ons continent daarmee?
Israël heeft decennia ervaring met oorlog en terrorisme en geldt als een expert in inlichtingen, surveillance, veiligheid en defensie. Meteen na de aanslag op het Brusselse vliegveld Zaventem vorig jaar stroomden berichten van Israëlische veiligheidsexperts binnen. Zij wisten hoe het wel moest. Israëls veiligheidsindustrie beroept zich op haar ervaring in een 'voortdurend conflict'.
Israël is in feite een continu laboratorium in het midden van de internationale wapen- en veiligheidsindustrie. En adviseert overheden en organisaties over de hele wereld, ook in Europa, over de noodzakelijke veranderingen om terreur te bestrijden en veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Maar welke 'state of mind' over wat een veilige samenleving is importeert Europa nu binnen haar politiekorpsen, veiligheidsdiensten en stadsbesturen? Wat zijn de kenmerken van het Israëlische model dat haar zo succesvol maakt en waar Europese bestuurders nu warm voor lopen. En met welke gevolgen?
Deze uitzending van het programma Tegenlicht met de titel Staat van paraatheid volgens
Israel werd uitgezonden op zondag 5 maart door de VPRO.