De toekomst voor kinderen met een etiket
8-11-2010
| 1513 x bekeken | 0 reacties
“Voor een grote groep kinderen met een stoornis als autisme of ADHD, dreigt maatschappelijke uitsluiting. In het slechtste geval kan het leiden tot een Wajong-uitkering.” Dat concludeert hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns in Schepper & Co aan tafel. Het moet anders vindt hij. “Kinderen met een gedragsstoornis kunnen best in gewone klassen zitten.”
Jacobine Geel ontvangt verder VVD-Kamerlid Malik Azmani. Hij legt uit waarom de nieuwe regering af wil van de Wajongregeling en deze groep onder wil brengen in de bijstand. Want het aantal mensen dat aanspraak maakt op de Wajong-uitkering is fors toegenomen. Dat komt mede vanwege een toestroom van mensen met een label.
Verder is te gast Monique Baard. Zij is gedragsspecialist van de stichting voor christelijk speciaal onderwijs in ’t Gooi. Zij vindt het gevaarlijk dat er een teneur ontstaat in de samenleving dat het labelen van kinderen slecht is. “Hoe eerder een stoornis wordt gesignaleerd, hoe eerder leerkrachten en ouders het kind vaardigheden kunnen aanleren om zichzelf te redden. Baard schreef meerdere boeken over deze problematiek.
Bij Jacob Klompstra is pas heel laat in zijn leven ADHD geconstateerd. Over een leven met ADHD zonder diagnose schreef hij het boek Wat is die jongen druk. "Mijn leven was als een tornado, maar sinds de diagnose en medicatie weet ik pas wat echt voelen is!"
Deze uitzending van het programma Schepper & co met de titel De toekomst voor kinderen met een etiket is uitgezonden op maandag 8 november door de NCRV. De presentatie was in handen van Jacobine Geel.