Het seksueel misbruikschandaal heeft de Nederlandse bisdommen tot nu toe ruim 8,5 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de jaarrekeningen van de bisdommen die het KRO onderzoeksprogramma Brandpunt Reporter donderdag publiceert.
Misbruikslachtoffers ontvingen in totaal ruim 3 miljoen euro aan schadevergoedingen. Daarnaast betaalde de bisdommen 5,4 miljoen euro voor het werk van de commissie Deetman en de klachtenbehandeling voor de misbruikslachtoffers. Een kwart van het totaalbedrag van 8,5 miljoen euro (2 miljoen) komt voor rekening van het Aartsbisdom Utrecht. Een overzicht van de kosten per bisdom kunt u hier inzien.
Uit de jaarrekeningen van 2012 die Brandpunt Reporter in handen kreeg, blijkt dat de bisdommen er financieel niet goed voor staan. Gezamenlijk leden ze in 2012 een verlies van 4,3 miljoen. De inkomsten lopen terug en de bisdommen teren in op het eigen vermogen.
Parochies blijken steeds minder geld over te maken naar hun bisdom. Die zogenoemde parochieafdracht is verplicht. In alle bisdommen worden wegens terugloop in het kerkbezoek parochies samengevoegd en verdwijnen kerken. Gevolg: minder inkomsten. De bisdommen krijgen nog wel inkomsten uit andere bronnen zoals pachtgelden uit landerijen en
beleggingen.
In de documentaire ‘Bankiers van God’ onderzoekt Brandpunt Reporter de Vaticaanse bank en de pogingen van Paus Franciscus om dit instituut van Religieuze Werken te hervormen. De Vaticaanse bank werd jarenlang in verbrand gebracht met schandalen zoals het witwassen van maffiageld.
Deze uitzending van het programma Reporter met de titel Bankiers van God werd uitgezonden op donderdag 27 februari door de KRO.