Uitzending
Radar - 26-10-2020

26-10-2020

Radar

1614 x bekeken | 0 reacties
7
Financiële producten die zoveel verborgen kosten hadden dat het rendement dat je ooit beloofd was nooit gehaald kon worden. De zogenaamde woekerpolissen. In Nederland zijn zeven miljoen van deze polissen afgesloten. Radar berichtte in 2006 als eerste over deze affaire. Banken en verzekeraars zijn al flink door het stof gegaan. Sinds 2008 krijgen consumenten ieder jaar verplicht een De Ruiter waarde-overzicht. Desondanks zijn bepaalde (beleggings)kosten nog steeds niet transparant en onzichtbaar voor de klant. En daar moet nu echt, via een wetswijziging, een einde aan komen. Dat vinden de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl. Zij startten in mei samen een burgerinitiatief. Ondertussen hebben ze ruim 52.000 handtekeningen binnen en komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te staan. Wat kunnen we verwachten?

Veel mensen in Driebergen hebben hun watermeter in een put in hun voortuin zitten. Makkelijk voor het waterbedrijf, Vitens, om de meterstand op te nemen als de bewoners niet thuis zijn. Maar nu, zo'n twintig jaar later, wil Vitens zelf niet meer de put in en sturen ze brieven dat bewoners het zelf maar moeten doen. De put is diep, vies en zit vol insecten. Daarnaast is de deksel loeizwaar en nauwelijks los te krijgen. Fons gaat langs bij de bewoners én bij Vitens. En je hebt afgelopen juni een koffiezetautomaat gekocht van maar liefst 1300 euro en het apparaat is nog steeds niet binnen. Bellen, mailen en nog eens bellen maar je krijgt de leverancier niet te pakken. Een ronde op internet leert dat er talloze klachten zijn over het bedrijf. Weet Fons ze wel te pakken te krijgen?

Betrouwbaarheid van DNA-thuistesten. Er wordt behoorlijk wat reclame voor gemaakt, DNA-testen die inzicht geven in jouw genen. Vanaf 99 euro kun je een DNA test kopen. Niet bij de huisarts of in een ziekenhuis, maar op internet. Je stuurt wat spuug op en na zes tot acht weken krijg je de uitslag via de mail binnen. Heb je bijvoorbeeld verhoogde kans op borstkanker, of op alzheimer? Maar hoe wordt de test gedaan, en hoe moet je de uitslag analyseren? Hoe betrouwbaar zijn de uitslagen van dit soort testen? De Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN) zet grote vraagtekens bij de testen. De VKGN en iGene, een van de aanbieders van deze testen, zitten aan tafel.

De presentatie was in handen van Antoinette Hertsenberg. Deze uitzending van het programma Radar werd uitgezonden op maandag 26 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie