Hoe vaak zal ik het nog zeggen, maar Ierland is mijn ‘second home’. Ik voel me er enorm gelukkig steeds als ik er ben, het is het enige land waar je het slechte weer voor lief neemt! De zee is schoon aangezien er aan de kust geen industrie bestaat. De lucht is ‘crisp’, groen en bijna kauwbaar, het gras groener dan groen, en het klimaat met veel regen maakt dit land zo geschikt voor veeteelt. Overal om je heen zie je prachtige runderen, schapen en varkens. En die eten 95% gras en leven vrij, want ruimte zat. Reken maar dat je dat proeft en voelt.
Het sociale leven vindt grotendeels plaats in levendige pubs met knisperende open haard, schilderijen, live muziek en ‘straightforward’ pub food. Fish ’n’ Chips, Irish Stew, Steaks van de grill, dat werk. En ze hebben het in veel pubs naar een hoog niveau gebracht. Samen met co-host Fiona genoot ik van het ‘Full-Irish breakfast’, waarbij de eieren van kippen uit de tuin kwamen en de worstjes van prijswinnende slagerijen. Op ‘The English Market’ proefden we lokale specialiteiten, we dronken zuiver bier bij één van de vele micro brouwerijen en stonden tussen de runderen met adembenemend uitzicht. Over adembenemend gesproken: uiteindelijk mocht ik koken op het dak van een vijfsterren hotel gelegen aan wonderschone meren, en serveerde mijn gerechten tegen een achtergrond van ‘Ierse lucht’, wolken die laag hangen boven heuvels waardoorheen de zon stralen afleverde: een levend schilderij!
De presentatie was in handen van
Rene Pluijm. Deze uitzending van het programma Pluijm´s Eetbare Wereld met de titel Ierland, het schoonste land ter wereld werd uitgezonden op vrijdag 16 mei door RTL4.