Voor veel NRC-lezers is het op zaterdag het eerste wat ze doen, de krant omdraaien om de column van
Youp van 't Hek te lezen. De
VVD, #MeToo-slachtoffers, Ajax: niemand wordt op deze plek gespaard, wat hem gehaat en geliefd maakt. Nu is er een bundel van zijn columns: 'Stormschade'.
Hoe slim een arbeiderskind ook was begin vorige eeuw, 'stuur het maar naar de mulo' was het advies. Het 'meer lager uitgebreid onderwijs' bleek een onderwijstype te zijn dat veel heeft betekend voor de emancipatie van arbeiderskinderen, jongens en zeker ook voor meisjes.
Wim Daniëls dook in de geschiedenis en schreef het boek 'De MULO, de carrièreschool voor het gewone volk'. Bij Pauw vertelt hij wat er zo bijzonder was aan dit onderwijstype 'waar je tenminste nog wat leerde' en wat voor leerling hij zelf eigenlijk was.
Arjan van Essen leidde jarenlang een dubbelleven. Vader, docent,
SGP-voorzitter en bestuurder van een stichting, maar ook gokverslaafde. In twintig jaar tijd verspeelde hij honderdduizenden euro's. Na een heftige tijd in een afkickkliniek kreeg hij de kans om opnieuw het onderwijs in te gaan. Dat ging jarenlang goed, totdat hij met het plan kwam om zijn verhaal in het theater te vertellen. De reformatorische school waar hij werkzaam was, ontsloeg hem. Niet vanwege zijn verleden, maar vanuit de overtuiging dat het theater iets slechts is.
In deze uitzending van Pauw waren
Wim Daniëls en
Youp van 't Hek te gast. De presentatie was in handen van
Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Pauw werd uitgezonden op maandag 15 oktober door de VARA.