Uitzending
Pauw - 14-11-2019

14-11-2019

Pauw

3163 x bekeken | 0 reacties
6
De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende neurologische ziekte wereldwijd. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. Het is een ingewikkelde ziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Minder bekend zijn de vele andere symptomen, zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen. Parkinson is ongeneeslijk en blijft vaak verborgen, omdat het ook een ziekte is met een taboe. Patiënten zijn vaak bang dat ze gelijk worden afgeschreven. Onjuist, de ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen, waardoor patiënten goed kunnen functioneren. We praten met Rob en Henriëtte de Nijs over de schok van de diagnose en wat dit betekent voor Robs zangcarrière. Er is nog een Bekende Nederlander die aan de ziekte lijdt. Hij hield lange tijd zijn mond, maar vertelt vanavond voor het eerst zijn verhaal. Neuroloog-professor van het Radboudumc, Bas Bloem, vertelt wat de ziekte van Parkinson betekent, wat de symptomen zijn en hoe ze te behandelen zijn. En Annelien Oosterbaan was pas 33 jaar toen zij de diagnose Parkinson kreeg. Hoe gaat zij met de ziekte om en kan ze nog werken?

Mark Rutte noemt de stikstofcrisis de grootste crisis in zijn negen jaar als premier. Voor de VVD van Klaas Dijkhoff stond de verlaging van de maximumsnelheid voor automobilisten naar 100 kilometer per uur overdag ver onderaan het lijstje. Toch stemde de 'vroempartij' in met deze "rotmaatregel", want uiteindelijk zijn banen belangrijker dan snel rijden. De fractieleider schuift aan om te praten over de stikstofmaatregelen, die vanmorgen door het kabinet werden aangekondigd.

De presentatie was in handen van Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Pauw werd uitgezonden op donderdag 14 november door BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie