Uitzending
Pauw & Witteman - 19-4-2013

19-4-2013

Pauw & Witteman

2261 x bekeken | 0 reacties
4
Gasten: Wim Daniëls, Eelco Bosch van Rosenthal, Jan Vlug en Ionica Smeets.

Advocaat Jasper S. over vonnis rechtbank
De rechtbank in Leeuwarden heeft Jasper S., de man die heeft bekend dat hij Marianne Vaatstra heeft vermoord, veroordeeld tot achttien jaar cel. Jasper S. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De reden hiervan is onbekend. Volgens de rechtbank was er sprake van moord met voorbedachte rade aangezien S. genoeg tijd had om zich te bezinnen na de verkrachting. Eerder eiste het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van twintig jaar. Jasper S. stond terecht voor de moord en verkrachting van de 16-jarige Friese Marianne Vaatstra in 1999. Het meisje werd met een doorgesneden keel in een weiland gevonden in Veenklooster. Hoe heeft Jasper S. de uitspraak ontvangen? Waarom was hij zelf niet aanwezig? Vanavond zit de advocaat van Jasper S. Jan Vlug aan tafel bij Pauw & Witteman waarbij hij in gaat op de uitspraak van de rechtbank.

Wiskundige over algoritmes in kunst Mondriaan
Is traditionele kunst te vangen in algoritmes? Dat vroegen de makers van het project Elegante Algoritmes zich af. Zodoende bedachten ze een uitdaging voor programmeurs: Mondriaan's meesterwerk Victory Boogie Woogie laten verschijnen op een scherm. Elegante Algoritmes ontving 35 inzendingen. Alle deelnemers waren vrij in het gebruik van programmeertaal en mochten al hun artistieke ideeën er tegenaan gooien, zolang ze maar gebruik maakten van zo elegant mogelijke algoritmes. De winnaar wordt op 21 april aanstaande bekend gemaakt en krijgt een afdruk van zijn of haar werk mee naar huis. De digitale creatie komt in het Gemeentemuseum Den Haag te hangen, waar ook de orginele Victory Boogie Woogie te zien is. Welke algoritmes vallen er te ontdekken in het meesterwerk van Mondriaan? Daarover en meer vertelt wiskundige Ionica Smeets vanavond in Pauw & Witteman, die ook in de jury zit. Daarnaast zijn ook de beste drie deelnemers aanwezig.

Oud-correspondent over klopjacht in Boston
Heel Boston is vandaag in de ban van de klopjacht op de vermoedelijke dader van de bomaanslag bij de marathon van afgelopen maandag. Het openbare leven in de hele stad en enkele voorsteden is lamgelegd. De zoektocht spitst zich toe op de voorstad Watertown. Mensen moeten thuisblijven en mogen de deur niet opendoen. Ook het verkeer en openbaar vervoer is stilgelegd. Ongeveer 9000 veiligheidsmensen zijn ingezet tijdens de zoektocht die nog steeds gaande is. De verdachten zijn twee broers van vermoedelijk Tsjetsjeense komaf: de 19-jarige Dzjochar T. en de 26-jarige Tamerlan T. De oudste broer is in de vroege ochtend doodgeschoten tijdens een schietpartij met de politie in Watertown. De jongere broer is voortvluchtig. De politie beschouwt hem als extreem gevaarlijk en vermoedt dat hij explosieven bij zich heeft.

De politie heeft met groot vertoon een huis in Watertown omsingeld. Niet duidelijk is of de verdachte zich hier ophoudt.

Appartement

Eerder op de dag was Norfolk Street in Cambridge afgesloten en het huis omsingeld waar de broers, of een van hen, woonden. Volgens Amerikaanse media zijn er twee personen aangehouden in het appartement maar zouden zij geen verdachten zijn. Van de voortvluchtige verdachte, een van de twee broers, was ook via Twitter een foto verspreid. Hij werd aangemerkt als de verdachte met de 'witte pet'.

Snelkookpan

Tijdens de bomaanslag vielen drie doden en raakten zeker honderdtachtig mensen gewond. De bommen zaten verstopt in een snelkookpan, gehuld in een zwarte rugzak. Deze ontploften vlak na elkaar bij de finishlijn, toen driekwart van de 23 duizend deelnemers al binnen was. Vanavond in Pauw & Witteman gaat voormalig NOS-correspondent voor de Verenigde Staten Eelco Bosch van Rosenthal in op de klopjacht op de verdachten.

Neerlandicus over taal in 'Koningslied'
Het Koningslied is vanaf vandaag voor het eerst op alle radiostations te horen. Op Twitter is veel kritiek gekomen op het taalgebruik in het lied. Zo bestaat het uit zinnen als 'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier'. Het lied is gecomponeerd door John Ewbank. Verschillende bekende Nederlanders als Marco Borsato, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis en Lange Frans zingen mee, van de totaal 51 artiesten.

De tekst is gebaseerd op dromen die mensen via de website konden insturen. Uit de ruim 3300 inzendingen die binnen zijn gekomen, hebben de schrijvers Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels een selectie gemaakt. De zinnen zijn niet letterlijk gebruikt, maar dienden ter inspiratie voor het lied. Op 30 april zullen beelden van artiesten aan het toekomstige koningspaar worden vertoond die het lied tijdens een meezingconcert in de Rotterdamse Ahoy hebben voorgedragen. Vanavond gaat taalvirtuoos en schrijver Wim Daniëls in op het taalgebruik van het Koningslied. Is al het commentaar op het taalgebruik terecht of niet?

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Wim Daniëls en Eelco Bosch van Rosenthal te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op vrijdag 19 april door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie