12-3-2013
1832 x bekeken | 0 reacties
Gasten: Barbara, Bart Stapert, Yasemin Cegerek, Martin Koolhoven en Henk Hagoort.
Henk Hagoort
De radio- en tv-zenders van de Publieke Omroep krijgen een nieuwe naam. De televisiezenders Nederland 1, 2 en 3 gaan NPO 1, 2 en 3 heten. En ook voor de namen van de zes radiozenders komt NPO te staan. Volgens voorzitter Hagoort van de NPO is deze verandering nodig omdat mensen steeds meer gebruik maken van internet. De NPO wil de naamsverandering doorvoeren om het merk Publieke Omroep te versterken en de omroepen meer een geheel te laten vormen. Hagoort kan nog niet zeggen hoeveel de naamsverandering gaat kosten. Aan het ontwerpen van het logo is 93.000 euro uitgegeven, maar het is nog niet duidelijk wat de campagne om de nieuwe namen te promoten gaat kosten. NPO-voorzitter Henk Hagoort is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om de naamsverandering van de Publieke Omroep te bespreken.
Yasemin Cegerek
'Wat Hitler met de Joden heeft gedaan, daar ben ik best tevreden over.' Dat is een van de antisemitische uitspraken van een groep Turks-Nederlandse jongeren uit Arnhem. Zij deden mee met het programma Onbevoegd Gezag van de NTR. Justitie wil nu uitzoeken of er sprake is van Jodenhaat in de groep, want dat zou strafbaar zijn. De jongeren zijn afkomstig uit de achterstandswijk Het Broek waar de intellectuele Mehmet Sahin werkzaam is als jongerenwerker en huiswerkbegeleider. Na de uitzending moet Sahin onderduiken. Hij had zich in het programma tegen de racistische uitlatingen van de jongeren gericht en werd daarna door hen bedreigd. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en PvdA-Statenlid in Gelderland Yasemin Cegerek trokken zich het lot van de man aan en gingen de wijk in om hun steun te betuigen. Volgens het Meldpunt Discriminatie Internet waren antisemitisme en Holocaustontkenning op het internet de grootste categorie op het gebied van discriminatie. In 2012 ging 28 procent over Jodenhaat, en 19 procent over haat jegens Moslims. Gezien de Joodse gemeenschap in Nederland klein is, vindt het Meldpunt het antisemitisme opmerkelijk. Wat hebben de politici in de wijk aangetroffen? Hoe was de sfeer? Hoe is het met de haat jegens de Joodse gemeenschap gesteld? En waar komt deze haat vandaan? Pauw & Witteman praat vanavond over de kwestie met PvdA-Statenlid Yasemin Cegerek.
Bart Stapert
De Nederlandse 22-jarige David S. is in Amerika veroordeeld tot 12 jaar cel wegens creditcardfraude en bankoplichting. David S., online ook wel bekend als Fortezza, werd in 2012 opgepakt in Roemenië en uiteindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De claim van justitie stelt dat S. samen met medeplichtigen meer dan honderdduizend creditcardnummers wist te bemachtigen en door te verkopen op de zwarte markt. De jonge hacker bekende in november vorig jaar schuldig te zijn aan deze misdrijven. Hoe gaat het nu met David? Onder welke omstandigheden wordt hij vastgehouden? En kan hij worden uitgeleverd aan Nederland? Hierover praten zijn moeder Barbara en zijn Nederlandse advocaat Bart Stapert vanavond bij Pauw & Witteman.
Martin Koolhoven
Hitchcock is een biodrama over de regisseur Alfred Hitchcock en zijn strubbelingen tijdens de productie van de horror Psycho in 1960. Regisseur Hitchcock, gespeeld door Anthony Hopkins, is klaar voor een nieuwe film en raakt volledig in de ban van het boek Psycho. Hij zet alles op alles om de verfilming ervan te realiseren. Wat maakte Alfred Hitchcock als regisseur bijzonder in zijn tijd? Wat was zo anders aan de film Psycho? Hoe heeft hij de filmindustrie beïnvloed? Vanavond bespreekt de Nederlandse filmregisseur Martin Koolhoven de film Hitchcock bij Pauw & Witteman. Koolhoven maakte onder meer Oorlogswinter (2008) en Het Schnitzelparadijs (2005).
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 12 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Henk Hagoort en Martin Koolhoven. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.