11-9-2009
2163 x bekeken | 1 reacties
Gasten: zanger Xander de Buisonjé, directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip, ouders van overleden baby Biendya, hoogleraar gynaecologie Gerard Visser.
Ouders van de gestorven baby Biendiya
Vyjantie en Mahesh Ramgoelam zijn de ouders van de baby Biendiya. De baby overleed door een reeks fouten van het Westfries Gasthuis in Hoorn. De ouders deden in mei aangifte tegen de gynaecoloog, die de geboorte van hun dochter leidde. Het ziekenhuis blijkt nu schuldig te zijn.
Gerard Visser
Uit onderzoek van hoogleraar gynaecologie Gerard Visser, blijkt dat het Westfries Gasthuis in Hoorn schuldig is aan de dood van baby Biendiya vlak na de geboorte. Visser maakt zich zorgen over het niveau van verloskunde in Nederland. De baby overleed in mei, na een serie fouten van het medisch personeel in het Westfries Gasthuis. Er zijn meer klachten over het ziekenhuis, die op dit moment door de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden onderzocht.
Xander de Buisonjé
In het nieuwe programma 'Zij gelooft in mij' helpt Xander de Buisonjé ex-gedetineerden aan de vrouw. Een nieuwe liefde moet deze mannen helpen op het rechte pad te blijven. Voor gedetineerden die de gevangenis verlaten, is het moeilijk een nieuw leven op te bouwen. Bijna de helft van binnen een jaar weer terug in het oude gedrag. De Buisonjé probeert in het nieuwe tv-programma dit patroon van deze mannen te doorbreken. Een vrouw speelt daarbij een heel belangrijke rol
Sjef van Gennip
Hooligans die zich misdragen moeten een elektronische enkelband krijgen. Volgens directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip is dat de oplossing om rellen zoals in Hoek van Holland te voorkomen. Verder vindt Van Gennip dat voetbalfans die met enkelband nog steeds rellen schoppen, de cel in moeten.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 11 september door de VARA en de NPS. Te gast waren Xander de Buisonjé en Sjef van Gennip. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
Reacties op deze uitzending
-
blikker3270
13-9-2009 19:57
Vanaf deze plek wil ik de redactie en Pauw en Witteman complimenteren met de toegenomen journalistieke kwaliteit van de uitzending. Er is veel meer sprake van het begrensd meeleven met de tafelgenoten. Hierdoor ontstaat het zo broodnodige gevoel van veiligheid onder de deelnemers. In het verleden kon je niet zeker zijn dat er geen ruzie ontstond en je terecht of niet in een kwaad daglicht kwam te staan. mensen gingen door elkaar praten en gold het recht van de sterkste. We zagen gevechten rond Peter R de Vries, Freek de Jonge en vele andere situaties waar je de tenen bijelkaar moest knijpen. Ongezouten wilde kritiek verhoogt niet de journalistieke kwaliteit, wellicht wel de verslavende ongezonde sensatiezucht. De voorbeeldfunctie die de praatprogramma's in de samenleving hebben wordt vaak onderschat, in ieder geval zou een omroep sociaal sustainable moeten zijn. Duurzaamheid in menselijke relaties moet van binnenuit komen. Ik was deze week echt positief verbaasd dat de intervieuwers zich duidelijk interesseerden voor zowel het onderwerp als ook de persoon. Vooral de situatie rond de gestorven baby was hier een voorbeeld van. Zelfs op het eind van de uitzending kon van binnenuit hartelijk gelachen worden rond de belasting adviseur. Dat gebeurt er dus als er rust, veiligheid en vertrouwen is. Dat is veel leuker als dat eeuwige gehakketak. Dan stellen mensen zich kwetsbaarder op en krijgen toeschouwers inzicht on de beweegredenen van de geintervieuwde. Dat is tenslotte de bedoeling, we zitten tenslotte niet te wachten in nog eens een verbaal gevecht met gesprekspartners die elkaar kwetsen en zich defensief gaan ingraven. Mag ik nog een verbeterpunt geven? Xander de Buisonje kwam als enige niet helemaal uit de verf. De vraag die de redactie had moeten stellen is: Wat beweegt jou om dit te doen. Sensatie? Ik denk het niet, je kunt zoiets niet doen als je er met je hart niet bij bent. Maar ja, wie bekommert zich nu eigenlijk om de relatie samenleving-gedetineerde! Dat Sjef van Gennip zich niet echt verdiept heeft in het thema was wel duidelijk. In plaats van zinloos afkeuren had hij zijn medewerking in de follow-up moeten geven! En is er nu helemaal niets goed aan het plan van Xander? Jawel, aandacht voor de herintegratie van gestraften om recidieve te voorkomen. In Nederland hebben we een recidieve van ca 75%. In Saoudi Arabie?............ 10%, waarom? Zij krijgen daar huisje boompje beestje voorgesteld. Juist ja de richting van Xander plus werk en een auto. In Nedrland wordt je aan je lot overgelaten en via je CV indien mogelijk levenslang bestraft.
De intervieuwers zijn na de vakantie begonnen gerichte vragen te stellen naar de beweegredenen van de gesprekspartners. Ik hoop van harte dat deze tendens zich voortzet! Je zult zien dan: De toeschouwer krijgt informatie die hij of zij nog niet wist. Dan worden voor en tegenstanders aangespoort zich van hun beste kant te laten zien en worden aangespoord ondanks alles respect te tonen voor andersdenkenden. Dat is waar de samenleving behoefte aan heeft!.
Uitmuntend dus Redactie; Jeroen Pauw en Paul Witteman voor de uitzending van deze week. Ga zo door!