Nieuwsbericht
Op zoek naar Frankrijk - Wilfred de Bruijn in Op zoek naar Frankrijk

Wilfred de Bruijn in Op zoek naar Frankrijk

Op zoek naar Frankrijk

27-1-2017

| 611 x bekeken | 0 reacties
7

Frankrijk is een zeer geliefd vakantieland van vele Nederlanders, maar het is er niet meer hetzelfde als hoe het vroeger was. Het land is in een crisis of in een beweging, het is maar hoe je er naar kijkt. Wilfred de Bruijn, Nederlandse Parijzenaar, onderzoekt wat er over is van de Franse kernbegrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap van het Republikeinse land. In zes afleveringen ontrafelt De Bruijn de complexe identiteit van het Europese land. Hij ontdekt een intrigerend land in al zijn nuances en tegenstellingen. Wilfred de Bruijn neemt de kijker vanaf 20 maart mee naar het Frankrijk dat we allemaal kennen, maar waar we eigenlijk zo weinig van weten in het nieuwe VPRO-programma Op zoek naar Frankrijk.

Het spanningsveld waarin het huidige Frankrijk verkeert, werd pijnlijk duidelijk bij de gruwelijke aanslagen in januari en november 2015. De slachting op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo legde een gevoelige Franse zenuw bloot. Het bijna heilig geachte recht op godslastering werd uit naam van de profeet Mohammed gewroken, het vrije woord het zwijgen opgelegd. Hiermee werd Frankrijk in het hart geraakt. Dat werd nog harder gevoeld toen terroristen 130 gewone burgers vermoordden die van hun vrije vrijdagavond aan het genieten waren op terrassen, in een concertzaal of in een voetbalstadion. Het wierp bij veel Fransen de vraag op wat er nog over is van die magische woorden Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap die de pijlers vormen van de Franse Republiek. Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?

De grote vraag is dan ook al langer van wie Frankrijk is; van het conservatieve deel dat de traditionele waarden verdedigt van de familie en de natie, of van het progressieve deel dat vrije opvattingen heeft en de blik juist naar buiten richt? Of is Frankrijk inmiddels van de nieuwkomers?

Wilfred de Bruijn doorkruist het hele land en gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en de gegoede middenklasse, Bretonse nationalisten en fervente Front National aanhangers.

Klik hier voor meer informatie over Op zoek naar Frankrijk, of bekijk het laatste TV nieuws
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws