In aflevering vier van Om de Oude Wereldzee staat het Heilige Land centraal.
Abraham Kuyper trok er in 1906 op zijn reis om de Middellandse Zee met paard en wagen doorheen. Hij ontmoette er de eerste Joodse kolonisten die zich in het toenmalige Palestina vestigden, op de vlucht voor de Jodenvervolgingen elders.
In die tijd leek de komst van een staat
Israël op deze plaats nog zeer onwaarschijnlijk.In Om de Oude Wereldzee zien we hoe orthodoxe Joodse kolonisten in de nederzetting Har Bracha vanaf een bergtop uitkijken op de Palestijnse stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Vierhonderd families wonen hier, omgeven door prikkeldraad en permanent bewaakt door Israëlische militairen. Volgens de Verenigde Naties zijn nederzettingen als Har Bracha illegaal, maar daar denken de bewoners anders over…
In het Palestijns vluchtelingenkamp Aida bij Bethlehem raakt de IKON ploeg verwikkeld in een traangasaanval van het Israëlisch leger op stenen gooiende kinderen.En verder volgt de camera een groep Amerikaanse Pelgrims in Jeruzalem en Bethlehem. Elk jaar trekken ongeveer een miljoen pelgrims naar
Israël om de heilige plaatsen te bezoeken.
De reis in de voetsporen van
Abraham Kuyper gaat verder naar Egypte. Daar kwam Kuyper in aanraking met een van de oudste Christelijke kerken, de Koptische kerk. En wat Kuyper zo boeit is dat die kerk met zijn enorme leeftijd er nog steeds is. Want zegt hij: “je moet weten: die Koptische kerk is zeer zwaar vervolgd vergeleken bij andere kerken. Eerst door de heidenen, toen door andere christenen en toen door de moslims.”
Kuyper’s analyse over de vervolging van de Kopten blijkt nu nog verrassend actueel.Na de val van Mubarrak in 2011 kwam in Egypte de Moslimbroederschap van president Morsi aan de macht. Daarmee nam het aantal aanslagen tegen Kopten toe. Maar ook nu Morsi weer is afgezet door het leger, is er in Egypte nog veel geweld tegen Kopten.
Deze uitzending van het programma Om de oude Wereldzee werd uitgezonden op zondag 31 mei door de IKON.