In een tijd dat Darwin met zijn evolutietheorie de religieuze wereld op zijn grondvesten deed schudden, vervoerde O'Hanlons held Du Chaillu een gorilla naar huis. Het was het zoveelste bewijs dat de mens dichter bij de aap stond dan de kerk zou willen. Maar het was niet om die reden dat er getwijfeld werd aan de juistheid van Du Chaillu's ontdekkingen. In Groot-Britannië en de
Verenigde Staten vocht men om een plekje te bemachtigen in de salons waar Du Chaillu kwam spreken over zijn 'koning van de jungle'. Zijn beschrijvingen van een bloeddorstig monster inspireerden de makers van de film King Kong en de bedenker van Tarzan, 'de held van de jungle'. Maar wetenschappers op beide continenten maakten hem belachelijk en weigerden zijn verhalen serieus te nemen. Pas nu wordt duidelijk waarom. Du Chaillu's moeder was een halfbloed. En in 1861, twee jaar voor de afschaffing van de slavernij, was het ondenkbaar dat een persoon die niet 100% blank was zulke grote ontdekkingen zou kunnen doen.
Deze uitzending van het programma O' Hanlon’s Helden met de titel Op zoek naar King Kong werd uitgezonden op dinsdag 26 mei door de VPRO.