9-3-2009
2752 x bekeken | 0 reacties
Schilderijenroof door eigenaar zelf in scène gezet?
De recherche toonde ze zaterdag vol trots aan de media: acht van de negen schilderijen die in 1987 uit de Maastrichtse kunsthandel Noortman werden geroofd.
De doeken zijn weliswaar beschadigd, maar na 22 jaar is privédetective Ben Zuidema erin geslaagd om de schilderijen op te sporen. En volgens Zuidema zijn er sterke aanwijzigingen dat kunsthandelaar Robert Noortman zelf achter de roof zat. Noortman incasseerde vijf miljoen gulden van de verzekering. De zaak is verjaard, er komt geen onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Noortman die twee jaar geleden overleed, maar zijn reputatie staat wel op het spel.
Zuidema kwam de schilderijen op het spoor toen hij werd benaderd door een Duitser, Eckhard Pruy, die van plan was om de familie Noortman te chanteren met een verklaring over de betrokkenheid van Robert Noortman bij de kunstroof. Volgens Zuidema wilde hij de schilderijen ook verkopen. Zuidema stapt naar de politie en een rechercheteam wordt op de zaak gezet.
NOVA heeft de erfgenamen van Noortman om een reactie gevraagd. Namens hen laat het bedrijf 'Noortman Masters Paintings' weten : "De beschuldigingen tegen Robert Noortman betreffen gebeurtenissen die meer dan twintig jaar geleden zouden hebben plaatsgevonden en waarvan we geen bewijzen hebben gezien. Wij hebben verder geen commentaar".
In NOVA vertelt Ben Zuidema over de opsporing van de schilderijen. En een gesprek met Julian Radcliffe, voorzitter van The Art Loss Register, de belangenvertegenwoordiger van verzekeraars.
Toename getuigen in beschermingsprogramma
Onder de verzamelcodenaam 'Passage' is op 9 februari 2009 in De Bunker het grote liquidatieproces van start gegaan. Elf verdachten staan terecht voor tien moorden of pogingen tot moord in de Amsterdamse onderwereld. Hoofdrolspeler is Giuseppe 'Peter' la Serpe, de kroongetuige van justitie.
Vanaf morgen wordt 'Peter' la Serpe door de rechtbank aan de tand gevoeld.
Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf verdwijnt hij in het getuigenbeschermingsprogramma. Een programma dat met geheimzinnigheid is omgeven. Tot vandaag, want justitie vertelt voor het eerst in het openbaar wat dat beschermingsprogramma inhoudt, wie erin wordt opgenomen en hoe kroongetuigen bijvoorbeeld een nieuwe identiteit krijgen.
Het aantal getuigen dat door justitie in een getuigenbeschermingsprogramma wordt opgenomen neemt toe. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van justitie heeft verstrekt aan NOVA. Had de Dienst Getuigenbescherming in het jaar 2000 nog 14 projecten, in 2007 waren dat er 63 en in 2008 47. “Die stijging in de afgelopen jaren heeft duidelijk te maken met de liquidatiezaken die onder de rechter zijn geweest, of nog zijn”, aldus Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van het Landelijke Parket .
Crisisbesprekingen gaan cruciale week in
Vorige week zijn de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in het torentje van premier Jan Peter Balkenende begonnen aan de onderhandelingen over een pakket maatregelen om de financiële crisis het hoofd te bieden.
Alle mogelijke maatregelen zijn de afgelopen tijd al op een rijtje gezet door een groep topambtenaren, de werkgroep-Gerritse. Het gaat dan onder meer om politiek omstreden ingrepen als verhoging van de AOW-leeftijd, snijden in zorg of sociale zekerheid of beperkingen van de voordelen van het eigen huis, de aftrek van de hypotheekrente.
Afgelopen zaterdag, de derde dag van het crisisoverleg, is er 'voortgang geboekt', meldden de regeringspartijen. Vice-premier Wouter Bos stelde wel dat onderhandelingen zoals het kabinet die nu voert "nooit makkelijk" zijn. "De antwoorden liggen niet voor het oprapen."
Vanavond komt de regeringscoalitie opnieuw bijeen. De ChristenUnie drong voorafgaand aan het overleg aan op doorpakken. "We moeten nu meters maken", zei vicepremier André Rouvoet, "daar hebben de mensen recht op." Volgens fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA is het nu allereerst zaak "de economie aan het praten te krijgen".
De coalitie wil miljarden investeren in de economie om die uit het slop te trekken. Maar tegelijkertijd zal er ook bezuinigd moeten worden om het begrotingstekort van de overheid niet uit de hand te laten lopen. Voor de overheidsfinanciën op de langere termijn willen de partijen eveneens maatregelen nemen.
Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op maandag 9 maart door de VARA, de NPS en de NOS.