Met twee atoombommen, de dreiging van een derde op de hoofdstad Tokio en de Sovjet-inval in Mantsjoerije is de druk op de Japanse keizer en zijn Opperste Oorlogsraad maximaal opgevoerd. Achter de schermen gebeurt veel, maar voor de buitenwereld blijft het allemaal in nevelen gehuld. In Den Haag is intussen wel duidelijk wat er met Nederlands-Indië moet gebeuren als de Japanners eenmaal verdwenen zijn: terug onder Nederlands bewind, zoals voorheen. Met ooit een zekere mate van onafhankelijkheid, zoals door koningin Wilhelmina is toegezegd. Duidelijk is dat daarbij geen rol weggelegd kan zijn voor de nationalistenleider Soekarno. Die heeft geheuld met de Japanners en is in de ogen van de meeste politici niets meer dan een collaborateur.
Christ Klep en
Willemijn Hoebert waren in deze uitzending van NOS Bevrijdingsjournaal 1944 deskundige. De presentatie was in handen van
Herman van der Zandt. Deze uitzending van het programma NOS Bevrijdingsjournaal 1944 werd uitgezonden op maandag 10 augustus door de NOS.