Uitzending
Nieuwsuur - 5-10-2020

5-10-2020

Nieuwsuur

302 x bekeken | 0 reacties
6
Textielrecyclers willen actie van de overheid
Jaarlijks brengen we met z'n allen in Nederland 138 miljoen kilo kleding naar de textielbakken. De nog draagbare kleding wordt verkocht aan vooral Oost-Europese landen. Dat is ongeveer de helft. Van die overige 70 miljoen kilo wordt van alles gemaakt, behalve nieuwe kleding. Want gerecycled katoen is gek genoeg duurder dan nieuwe katoen. De recyclingindustrie vermaalt die oude kleding op dit moment daarom tot grondstof voor hoedenplanken en poetslappen. Ze slaan nu alarm: de politiek moet de mode-industrie gaan dwingen om gerecycled katoen te gaan gebruiken. Anders doen ze het nooit.

Scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na
Op scholen met speciaal onderwijs leren kinderen rekenen, maar bijvoorbeeld ook klokkijken, of hoe je met een vork kunt eten. Kinderen met een beperking hebben wettelijk gezien tot hun twintigste recht op dat soort onderwijs. Maar sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 zitten er steeds minder van dat type leerlingen van boven de achttien op school. Nieuwsuur bekeek alle websites van de scholen van het voortgezet speciaal onderwijs. Uit deze inventarisatie blijkt dat meer dan een derde op hun site vermeldt dat hun school enkel bedoeld is voor leerlingen tot en met 18 jaar. Hoe kan dat?

Het conflict om Nagorno-Karabach
De strijd tussen Azerbeidzjan en ArmeniŽ om Nagorno-Karabach lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Het conflict heeft een lange geschiedenis. Het christelijke ArmeniŽ en islamitische Azerbeidzjan maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Toen die begin jaren 90 uiteenviel, riepen beide republieken op de Kaukasus de onafhankelijkheid uit. De etnische ArmeniŽrs in Nagorno-Karabach maakten zich in 1991 los van Azerbeidzjan. Volkenrechtelijk hoort het gebied bij Azerbeidzjan. Na een bloedige strijd, die naar schatting aan 30.000 mensen het leven heeft gekost, werd in 1994 een staakt-het-vuren overeengekomen. In de jaren daarna beschuldigden beide partijen elkaar over en weer van het schenden daarvan. We praten over het conflict ťn over de rol van Rusland en Turkije met Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op maandag 5 oktober door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen ťcht de beste aanbiedingen Bekijk nu!