Wat de dag van de brexit had moeten zijnHet
Verenigd Koninkrijk zou vandaag uit de EU stappen: de brexit stond gepland voor 29 maart 2019. In plaats daarvan heeft het parlement voor de derde keer tegen de deal van premier May gestemd. Het was een roerige week waarin het Lagerhuis alle acht alternatieven voor Mays deal wegstemde. En May maakte het ultieme offer: ze beloofde af te treden als het Lagerhuis alsnog zou instemmen met haar afspraken met de EU. In de uitzending het laatste nieuws uit Londen met correspondent Tim de Wit en politicoloog en euroscepsis-deskundige Simon Usherwood.
Waddenstranden bezaaid met plasticdeeltjesBijna drie maanden na de containerramp met de MSC Zoë spoelt er nog steeds afval aan op de Waddeneilanden. De grote spullen waren na een paar weken wel weg, maar er liggen nog steeds kleine deeltjes plastic. Deze microkorrels blijven maar aanspoelen. Omdat niet duidelijk is wat precies de milieueffecten zijn op de lange termijn, laat de overheid de Wageningen Universiteit het komende jaar een groot onderzoek doen.
Welk kind gaat als eerste in kunstbaarmoeder?Extreem vroeg geboren baby's lopen vaak schade op aan longen en hersenen. Liever zou je ze langer veilig in de baarmoeder willen houden. Een kunstmatige baarmoeder met vruchtwater zou baby's door de kritische periode kunnen helpen. In 2017 slaagden artsen er voor het eerst in om acht te vroeg geboren lammetjes in een kunstbaarmoeder in leven te houden. Met gynaecoloog en neonatoloog Guid Oei, onderzoeker Mark Thielen en ethica Lily Frank over de toekomst van de kunstmatige baarmoeder.
De presentatie was in handen van
Mariëlle Tweebeeke en
Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 29 maart door de NOS.