Uitzending
Nieuwsuur - 12-10-2017

12-10-2017

Nieuwsuur

1400 x bekeken | 0 reacties
6
Lichaam Anne Faber gevonden in Zeewolde
In een natuurgebied in Zeewolde is het lichaam gevonden van Anne Faber. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een persconferentie. De politie had sinds vannacht een specifiek gebied in Zeewolde afgezet waarvan vermoed werd dat het lichaam van de vermiste Anne Faber verborgen was. Zij zochten daar naar aanleiding van informatie de ze hadden gekregen van de verdachte. Anne werd sinds 29 september vermist. Vanmiddag is de 27-jarige verdachte Michael P. voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zat op een forensisch psychiatrische afdeling van een instelling in Den Dolder en werd in 2012 veroordeeld voor de dubbele verkrachting van een 16- en een 17-jarig meisje. Afgelopen dagen bleek dat hij zonder begeleiding naar buiten mocht en de beschikking had over de auto van zijn moeder.

Kamer bespreekt eindverslag Zalm
De Tweede Kamer bespreekt vandaag het eindverslag van informateur Gerrit Zalm. Alle dertien fractieleiders krijgen daarvoor vijf minuten spreektijd. Over twee weken zal pas het debat over de regeringsverklaring plaatsvinden, na de installatie van de nieuwe ministersploeg. Dat wordt echt het eerste debat van Rutte III. Maar voor de oppositie is het debat van vandaag alvast een goed moment om met de eerste kritiek op de kabinetsplannen te komen. Dominique van der Heyde doet verslag.

Hoe haalbaar zijn kabinetsplannen voor CO2-vermindering?
De coalitie heeft het groenste regeerakkoord ooit gepresenteerd. Maar om de gestelde klimaatdoelen te halen, moet op grote schaal CO2 worden opgeslagen. En daar is kritiek op. Het grootste bezwaar tegen de opslag van CO2 is dat het een optie voor de korte tot middellange termijn is. Want CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, energiebronnen waar Nederland liever vanaf wil. Van de 56 megaton CO2-vermindering in 2030 moet 18 megaton uit CO2-afvang komen. Een recent rapport van adviesbureau McKinsey spreekt over 3 megaton in 2040 als een reële mogelijkheid. Door de kabinetsplannen voor CO2-afvang wordt de industrie gedwongen om te investeren in afvangapparatuur en leidingen. Ook Milieudefensie en Greenpeace zien niets in de plannen.

In deze uitzending van Nieuwsuur waren Dominique van der Heyde en Gerrit Zalm te gast. De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys en Joost Karhof. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 12 oktober door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie