Nepal: Lepra, een sociale ziekte
1-4-2010
| 1665 x bekeken | 0 reacties
Carla gaat naar Nepal waar duizenden mensen leiden aan Lepra. En Herman bezoekt Marjan die zich inzet voor verstandelijk gehandicapten. De adembenemende natuur in Nepal staat in schril contrast met het akelige lot van de leprapatiënten die Carla deze reis bezoekt. Per jaar worden 3500 nieuwe gevallen van Lepra ontdekt. Een ziekte met vreselijke gevolgen voor het lichaam, maar ook sociaal gezien. Ook al kan lepra geheel genezen, toch worden mensen die lepra hebben uit hun gezin verstoten en uiteindelijk het dorp uitgezet.Met de Lepra Zending in Nepal is Carla kilometers buiten de hoofdstad Kathmandu in een leprakolonie geweest. Veel mensen denken dat dat iets is uit Bijbelse tijden. Niets is minder waar. Ver van de bewoonde wereld wonen mensen met lepra bij elkaar in een soort kraakpand. Verstoten uit de familie, zonder inkomen, zonder land. Vaak met een zwaar gehavend lichaam. Mensen die met handen zonder vingers door het leven moeten, omdat de ziekte de zenuwen aangetast heeft. De zenuwen in handen en voeten zijn dood, stoten van handen en voeten gebeurt zonder dat ze het voelen. En omdat ze de ontstekingen die op een beschadiging volgen niet meer voelen verliezen ze uiteindelijk vingers en tenen.
Verstoten
Tijdens het bezoek aan de kolonie spreekt Carla een bejaard echtpaar. Ondanks hun hoge leeftijd, hun armoede en zichtbare grote handicap hebben zij liefdevol een kindje geadopteerd dat verstoten was door zijn moeder. Nu na een paar jaar blijkt het jongentje gehandicapt, hij is blind en zal nooit kunnen lopen. Zij kunnen in hun hopeloze situatie niet de extra zorg bieden die dit kindje nodig heeft. Alleen de ondersteuning en zorg van de Lepra Zending biedt hen nog enige hoop op de toekomst.De Lepra Zending zoekt mensen met Lepra op, ze verstrekken medicijnen, medische zorg, geven aandacht en ondersteunen de allerarmsten met kleine uitkeringen. De hulp die zij bieden is een zaak van leven of dood voor de mensen met lepra in Nepal.
Helpt u mee?
Stort dan uw bijdrage op giro 300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. Nepal. Hartelijk dank!
Helpende Hollander
Marjan Heidstra heeft als doel om verstandelijk gehandicapten gewoon deel te laten nemen aan de maatschappij. Als coördinator van de stichting ABRI (Almeerse Belangengroep voor Recreatie en Integratie van verstandelijk gehandicapten) organiseert ze allerlei activiteiten voor deze groep.Marjan heeft twee zoons, waaronder haar zoon Alex met het Syndroom van Down. Marjan zag van dichtbij hoe weinig er te doen is voor deze groep en hoe hun talenten vaak onderschat worden.
Tante Truus
In de uitzending maken we kennis met Marjan en Alex en zien we hoe het eraan toe gaat bij Tante Truus. Dit lunchtcafe wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking. En we maken kennis met Jasmijn die naast haar werk bij Tante Truus ook hard aan de weg timmert als kunstenares.
Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Nepal: Lepra, een sociale ziekte is uitgezonden op donderdag 1 april door de EO.