Uitzending
NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad - De groene erfenis

De groene erfenis

NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad

12-11-2009

| 865 x bekeken | 0 reacties
6
Toen in de jaren ’60 een aantal Zuid-Hollandse gemeentes als groeikern werd aangewezen, zag het bestuur van Zoetermeer dat wel zitten en meldde zich vrijwillig aan. Met een bewoningsgeschiedenis van 1000 jaar, is Zoetermeer in 50 jaar tijd uitgegroeid van 7000 naar meer dan 120.000 inwoners.
Opvallend aan de ontwerpen van de toenmalige nieuwe stad is het optimistische idealisme waarmee groen deel uitmaakt van het totaalontwerp. Parken, bomenlanen en daktuinen moesten een gezonde leefomgeving vormen: een frisse tuinstad in de verstedelijkte Randstad, zo laat Stedenbouwkundige Marcel Keijzer zien in deze aflevering.
Nu vind je in Zoetermeer een overweldigend aantal vrijwilligers. Zo is er de egelopvang, de vogelwerkgroep, de vlinderwerkgroep, de vleermuis-, paddenstoelen en plantenwerkgroep en zelfs is er een mossenwerkgroep. Een direct gevolg van de grote hoeveelheid natuur die nu nog in de stad te vinden is.
Verder in deze aflevering: een ware jungletocht met stadsecoloog Johan Vos door één van de stadsparken en met bioloog Arno van Berge Henegouwen gaan we op zoek naar stadsvogels bij …. de FEBO.

Deze uitzending van het programma NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad met de titel De groene erfenis is uitgezonden op donderdag 12 november door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie