We nemen een kijkje in de grootste bosgebieden op aarde, van de groenblijvende bossen in het ijzige noorden tot en met de bladverliezende wouden rond de evenaar. We nemen een kijkje in de grootste bosgebieden op aarde, van de groenblijvende bossen in het ijzige noorden tot en met de bladverliezende wouden rond de evenaar. Aan de rand van de Zuidpool vinden we de taiga's, stille vlaktes met dwergconiferen die gehuld zijn in sneeuw en ijs. Het mogen dan kleine bomen zijn, maar vanuit helikopters en satellieten is hun ware omvang te zien. Ze vormen een gordel rondom de aarde, die alleen door oceanen wordt doorbroken, en waar zich een derde van alle bomen ter wereld bevindt. In de korte zomer produceert de taiga zoveel zuurstof, dat de dampkring erdoor verandert. Ook al zijn het enorme wouden, toch komen er maar weinig dieren voor. We vinden er eenzame zwervers, zoals de lynx en de veelvraat. In de breedbladige bossen van Noord-
Amerika en Europa wemelt het van de dieren. Het meest opzienbarende voorbeeld van hun vruchtbaarheid is maar één keer in de zeventien jaar te zien als de nymfen van de cicade als volwassen dieren uit de grond schieten. In de bossen van Oost-Rusland probeert de amoerluipaard in de bittere vrieskou te overleven. Er komen nog minder dan veertig van deze luipaarden in het wild voor. De unieke en intieme beelden tonen de moederluipaard die moeite heeft om haar jong te voeden. De baobabbomen op Madagascar zijn de merkwaardigste bomen die we kennen. Deze bizarre ondersteboven-bomen slaan water op in hun opgezwollen stammen en bieden onderdak aan al even merkwaardige dieren, zoals de piepkleine muismaki.
Deze uitzending van het programma Natuur op 2 met de titel Bijzondere bossen (10/11) werd uitgezonden op vrijdag 10 juni.
Item is niet meer te bekijken