Uitzending
Monnikenwerk - Egmond & Kreuzberg

Egmond & Kreuzberg

Monnikenwerk

27-12-2011

| 2240 x bekeken | 0 reacties
6
In deze driedelige RKK-serie een reis langs de mooiste kloosters van Europa om daar bijzondere kloosterproducten te ontdekken, te ruiken en te proeven. Van trappistenbieren tot parfums en van kaars tot kaas. In deze eerste aflevering een bezoek aan de kaarsenmakerij van de abdij van Egmond en de brouwerij van het Kreuzbergklooster in de Duitse deelstaat Beieren. - In de Sint-Adelbertabdij te Egmond maken de monniken al tientallen jaren op ambachtelijke wijze kaarsen: doopkaarsen, altaarkaarsen, kaarsjes om op te steken bij Maria en kaarsen voor huishoudelijk gebruik. In de naast de kaarsenmakerij gelegen kloosterwinkel worden de kaarsen en nog allerlei andere kloosterproducten verkocht . De geschiedenis van de abdij van Egmond begint met de Angelsaksische monnik Adelbert, die als reisgezel van Willibord over zee naar deze streken kwam om het geloof te verkondigen. Inmiddels liggen zijn relieken in de abdijkerk, maar in de naburige duinen herinnert de ?Adelbertusakker? nog steeds aan de plek waar de geliefde heilige oorspronkelijk begraven lag. De opdracht die bij de stichting van het klooster aan de monniken is meegegeven luidt Vacare Deo, 'je vrijmaken voor God'. Het gebed, dat voor de monniken centraal staat, gaat volgens abt Gerard dan ook vaak zelfs tijdens het werken door, zij het in minder formele zin. Het maken van kaarsen is volgens de abt een mooie bezigheid, omdat kaarsen herinneren aan het licht dat Christus in de wereld heeft gebracht. - Kreuzberg is een bier dat wordt gebrouwen in het franciscaner klooster Kreuzberg, gelegen op de gelijknamige berg in de gemeente Bischofsheim in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren. De kloosterbrouwerij bestaat al sinds 1731. Aan het hoofd van de brouwerij staat broeder Johannes Matthias. Hij legt uit dat de franciscanen de brouwerij in de 18e eeuw oprichten om de vele pelgrims die naar de - heilige maar onvruchtbare - berg kwamen van een voedzame drank te voorzien. In de loop der eeuwen is het aantal pelgrims flink gedaald, maar het aantal liefhebbers van het bier nam hand over hand toe. Het Kreuzberg-klooster ademt door de vele toeristen en restaurantbezoekers een heel andere sfeer dan de contemplatieve trappistenkloosters uit deze serie, waar bezoekers slechts met mate worden toegelaten. Maar volgens broeder Johannes Matthias komen degenen die na een paar biertjes ook nog de kloosterkerk bezoeken, daar later vrijwel altijd terug. De brouwmeester van Kreuzberg, Ullrich Klebel, is een leek. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, die op zijn beurt de laatste monnik-brouwmeester opvolgde. Klebl ziet er onder meer op toe dat het Kreuzberg-bier wordt gebrouwen volgens de strenge regels van het Deutsche Reinheitsgebot. Volgens dit gebod mag een brouwsel alleen bier heten wanneer het niets anders dan gemout graan, water, hop en gist bevat. Er zijn vier soorten Kreuzberg-bier: een donker bier, een pils, een witbier en een kerstbok. Het bier is alleen ter plekke te koop, per glas/pul in het kloosterrestaurant en voor thuisconsumptie in twee- en vijfliterflessen en vaatjes. Daarnaast is Kreuzberg-bier in een beperkt aantal café?s in de directe omgeving van het klooster verkrijgbaar.

Deze uitzending van het programma Monnikenwerk met de titel Egmond & Kreuzberg is uitgezonden op dinsdag 27 december door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie